Programma

Madelief mag Tannaz' show co-hosten: 'Een beetje taai vanochtend'

foto: Emma Pot
  1. Nieuwschevron right
  2. Madelief mag Tannaz' show co-hosten: 'Een beetje taai vanochtend'

Op TikTok heeft Madeliefs account watkan’keruithalen? Zo’n 74.000 volgers. Ze heeft zeldzame leverkanker en wil zodoende alles uit het leven halen. Een van haar wensen? Een radioshow co-hosten!

Het is vanochtend druk bij Tannaz in de NPO Radio 2 studio. Naast het vaste team, is ook Madelief aangeschoven. "Het was echt een beetje taai vanochtend", vertelt Madelief. "Maar het is gelukt. Ik ben er!"

'Ik kap'

Als Madelief te horen krijgt dat ze kanker heeft, studeert ze nog communicatie. Zodra ze de diagnose krijgt, schrijft ze zich direct uit. "Ik heb nu toch niks meer aan dat papiertje. Ik kap", zegt ze.

Tijdens haar studie houdt Madelief zich voornamelijk bezig met conceptontwikkeling. En voor die creatieve kant zoekt ze na het beëindigen van haar opleiding een nieuwe uitlaatklep. "Mijn vriendin Jordan doet de zusteropleiding. Zij zegt: 'Ik moet mijn afstudeeropdracht doen, wil je mijn onderwerp zijn?' Zo zijn we begonnen."

De 'kankerkaart'

Het valt Tannaz direct op dat Madelief, ondanks de nare tijd, een hele positieve instelling heeft. "Ik vind het heel belangrijk om voor andere mensen te zorgen die ook te maken krijgen met mijn ziekte." Ze merkt dat haar vriend, vrienden en familie haar ziekte ook een plekje moeten geven. "Ik wil iedereen wel op z’n gemak stellen."

"Ik ben vanaf het begin best wel oké geweest", vertelt ze over haar eigen ervaring. "Maar op bepaalde momenten is het voor mij echt wel lastig." Op dat soort momenten haalt Madelief vooral kracht uit de mensen om haar heen.

Als Madelief na haar diagnose terug bij haar ouder gaat wonen, sturen haar vrienden een 'kankerkaart' op. Wanneer haar ouders met een klusje komen waar ze niet zo op zit te wachten "stak ik dat kaartje in de lucht".

Video niet beschikbaar

Madelief mag dan kanker hebben, haar (date)leven gaat door. "Ik wilde helemaal geen lange relatie. Maar ik dacht: ik wil ook wel eens een keer daten. Dat had ik nog nooit gedaan, met wildvreemde mensen, dus ik dacht: dat ga ik doen!"

Red Flag

Maar dan slaat onverwachts de vonk over. Als ze voor het eerst afspreekt met haar huidige vriend Dave, moet ze hem op een zeker moment wel vertellen dat ze aan leverkanker lijdt. "We zaten op het strand en we hadden het over red flags. Toen keek ik 'm aan en zei ik: 'Ik heb denk ik wel de grootste. Ik heb kanker.'"

"We hadden het er denk ik 10 minuten over", vertelt Dave. "Toen waren we er eigenlijk wel over uitgepraat. Ik dacht: 'We kunnen het hier wel de hele date over gaan hebben, maar hier pas ik niet voor.'" Als de twee besluiten dat ze elkaar vaker willen zien, vertelt Madelief Dave elke date iets meer over haar ziekte. "Uiteindelijk is zij zo leuk dat ik dat helemaal aan de kant gezet heb."

Video niet beschikbaar

'Heel erg oncharmant'

Het is niet chique, kwetsend en onnodig en toch gebeurt het dagelijks: schelden met kanker. "Ik vind ondertussen wel dat het een beetje te pas en te onpas wordt gebruikt", zegt Madelief. Dat vindt ze "heel erg oncharmant". Maar "omdat ik dan toevallig kanker heb gekregen, voel ik me niet geroepen andere mensen daar heel erg hard op aan te spreken." Zelf laat ze het (scheld)woord ook nog wel eens vallen. "Mensen moeten lekker zelf doen wat ze willen. Maar denk er wel een beetje bij na."

Video niet beschikbaar

NPO Radio 2 in actie voor KWF

NPO Radio 2 zet zich vanaf maandag 2 september een week lang in voor KWF Kankerbestrijding tijdens de KWF Collecteweek. De dj’s vragen aandacht voor KWF en gaan wensen van luisteraars vervullen die te maken hebben met de ziekte. Klik hier voor meer informatie.

Ster advertentie
Ster advertentie