Programma

Professor Nicoline Hoogerbrugge over de bouw van nieuwe grote database voor onderzoek erfelijke kanker

foto: Eric Scholten (Concept in Beeld)
  1. Nieuwschevron right
  2. Professor Nicoline Hoogerbrugge over de bouw van nieuwe grote database voor onderzoek erfelijke kanker

Deze week komt NPO Radio 2 in actie voor KWF. Bij Annemieke hoor je dan ook prominenten gerelateerd aan het onderwerp.

Annemieke belt met professor Nicoline Hoogerbrugge van het Radboud UMC. Zij is hoogleraar in erfelijke kanker en tevens projectleider van het project 'NESTOR'.

Op dit moment wordt de diagnose van erfelijke kanker altijd in een genetisch centrum gesteld en daar is dan ook de meeste data te vinden. Die data worden in ieder centrum in een andere structuur gegoten, iets dat Hoogerbrugge vergelijkt met wasmanden. "Als je data wil zoeken en wil vergelijken, dan lijkt het alsof je zoekt naar twee vieze sokken in een wasmand. Als je ze dan al vindt, moet je ze eerst nog eens wassen voor je het kunt gebruiken."

Het is daardoor heel lastig om een grote groep patiënten met erfelijke kanker bij elkaar te brengen. "En dat gaan we veranderen,” zo stelt ze. Er is namelijk een enorme versnelling mogelijk, doordat dit jaar een nationale samenwerking start, waarin alle academische ziekenhuizen en het Nederlands Kanker Instituut (NKI) helpen met het bouwen van een grote database: NESTOR. Het bundelt gegevens van zoveel mogelijk mensen met een erfelijke aanleg voor kanker. En dat is met een vliegende start begonnen. "Dat betekent dat we aan het eind van het jaar verwachten al meer dan duizend patiënten in de registratie te hebben. Dus dit gaat echt snel."

Het hele gesprek hoor je in het fragment hieronder.

Video niet beschikbaar

NPO Radio 2 in actie voor KWF 


NPO Radio 2 zet zich vanaf maandag 2 september een week lang in voor KWF Kankerbestrijding tijdens de KWF Collecteweek. De dj’s vragen aandacht voor KWF en gaan wensen van luisteraars vervullen die te maken hebben met de ziekte. Klik hier voor meer informatie.

Ster advertentie
Ster advertentie