Programma

Jacco de Haan helpt patiënten smaakvermogen terug te krijgen

foto: Jacco de Haan
  1. Nieuwschevron right
  2. Jacco de Haan helpt patiënten smaakvermogen terug te krijgen

Deze week komt NPO Radio 2 in actie voor KWF. Bij Annemieke hoor je dan ook prominenten gerelateerd aan het onderwerp.

Tot 80% van de patiënten die worden behandeld met chemotherapie krijgt smaak- en reukveranderingen. Dit heeft een grote impact op het dagelijks leven. Aan de telefoon hangt Jacco de Haan, internist-oncoloog aan het UMC in Groningen. Er zijn meerdere oorzaken voor dit probleem, vertelt hij, en het uit zich bij iedereen dan ook weer anders. Daarnaast blijft het ook veelal onder de radar omdat het niet levensbedreigend is.

Nu is daar, onder leiding van Jacco, sinds afgelopen juli een nieuw project met bijpassende naam: TASTY. Het eerste project waar smaakherstel wordt onderzocht met als doel: het verbeteren van eetplezier. Door per patient te kijken welke smaken nog wél bevallen, is het mogelijk om de maaltijden hiernaar aan te passen. Daarnaast valt onder het project ook een soort reuk- en smaaktherapie. Door elke dag opnieuw iets te proeven wordt het mogelijk om het vermogen terug krijgen.

In het fragment hieronder vertelt Jacco meer over TASTY.

Video niet beschikbaar

NPO Radio 2 in actie voor KWF 


NPO Radio 2 zet zich vanaf maandag 2 september een week lang in voor KWF Kankerbestrijding tijdens de KWF Collecteweek. De dj’s vragen aandacht voor KWF en gaan wensen van luisteraars vervullen die te maken hebben met de ziekte. Klik hier voor meer informatie.

Ster advertentie
Ster advertentie