NPO Radio 2 Top 2000

Dire Straits’ mysterieuze Private Investigations bezingt duistere detectivezaken

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Dire Straits’ mysterieuze Private Investigations bezingt duistere detectivezaken

Private Investigations is een van Dire Straits’ vele klassiekers. Met bijna zeven minuten aan speeltijd brengt het veel mysterieuze tonen met zich mee, en dat is niet toevallig. Zo haalde Mark Knopfler veel inspiratie uit duistere literatuur en viel het nummer perfect samen met een ander project waar de zanger mee bezig was.

In 1982 verscheen het Dire Straits-album Love Over Gold, hun vierde studioalbum dat in hetzelfde jaar uitkwam als de eerste cd-speler. Met een aantal van vijf nummers in totaal telt het de minste liedjes op al hun studiowerk ooit, maar dat mag de pret niet drukken: met een gemiddelde speeltijd van zo’n acht minuten per nummer is het bijna drie kwartier lang genieten.

Politieromans

Mark Knopfler is een groot fan van literatuur en hij buigt zich regelmatig over detectiveverhalen, een thema dat doorschemert in Private Investigations. Met teksten als: ‘This is my investigation, it’s not a public inquiry’ en ‘A bottle of whiskey and a new set of lies, blinds on the windows and a pain behind the eyes’, wordt er stevig gehint op het eenzame leven van iemand die bezig is met het oplossen van duistere zaken. In het boek Dire Straits, verschenen in 1984, bevestigt de leadzanger dat en vertelt hij dat oude politieromans hem inspireerden voor het schrijven ervan: ''Het begon bij verhalen die ik las over detective Philip Marlowe. Hij staat min of meer aan de goede kant van de mensheid, terwijl hij positief moet blijven in een extreem bittere omgeving.’’

Filmmuziek

Naast literatuur heeft ook de bekende componist Ennio Morricone, bekend van onder meer de soundtrack van de film The Good, the Bad and the Ugly, inspiratie geboden aan Mark Knopfler. Hij gaf aan dat hij zelf bezig was met soortgelijke muziek toen Private Investigations geboren werd. ‘’Ik was veel bezig met mijn akoestische gitaar, omdat we toentertijd niet aan het werk waren met de band. Er was ook een filmnummer ik mee bezig was, dus zat ik veel in soortgelijke muziek.’’ Bij dat filmnummer doelde Mark waarschijnlijk op Going Home: Theme Of The Local Hero, het nummer dat hij maakte voor de in 1983 verschenen film Local Hero. Private Investigations is volgens hem een samensmelting met een ander muzikaal stuk dat hij had liggen rond dezelfde tijd. Of dit Going Home: Theme Of The Local Hero is, weten we helaas niet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Private Investigations in de NPO Radio 2 Top 2000

Sinds 1999 staat het nummer onafgebroken in de lijst. Benieuwd naar het stijgen en dalen van andere nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie