Podcast

Zo reis je naar Venus me een communicatiesnelheid van één leesteken per seconde

foto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo reis je naar Venus me een communicatiesnelheid van één leesteken per seconde

Bij ruimtevaart in de 20ste eeuw denk je al snel aan de maanlanding, maar er zijn veel meer succesvolle missies geweest. Zimmerman in Space duikt deze week in twee geslaagde Venus-missies.

Eigenlijk is het een klein wonder dat de mensheid in de vorige eeuw al zoveel successen heeft behaald in de ruimtevaart. Kijk bijvoorbeeld naar de primitieve middelen die ons toen ter beschikking stonden. Alleen al de computers hadden toen bij lange na niet de rekenkracht die iedereen nu in zijn broekzak heeft zitten. De communicatiesnelheid tijdens de eerste Venusmissie? Eén leesteken per seconde.

Ruimterace

In de ruimtevaart speelde zich halverwege de 20ste eeuw een soort wapenwedloop af tussen de VS en Rusland. Rusland liep aanvankelijk voorop met onder meer de Spoetnik-missies - die eind jaren 50 het hondje Laika de ruimte in brachten – en de eerste mens in de ruimte – Youri Gagarin.

De VS ontwikkelde voor zijn Venus-missies de zogenoemde Mariner-voertuigen. Na een mislukte eerste missie begin jaren 60 en het aanpakken van de nodige kinderziekten boekte de tweede missie meer succes. Zelfs communicatie was mogelijk, zij het in het genoemde slakkentempo.

Rondtollende raket

Dat deze missie een succes was, mag je gerust een klein mirakel noemen. Je moet echt even naar aflevering 1 van dit tweeluik luisteren om te horen wat er allemaal fout ging tijdens deze missie, van een rondtollende raket tijdens de lancering tot zichzelf spontaan in- en uitschakelende apparatuur, uitvallende zonnepanelen en een onbedoelde koerswijziging.

Toen het toestel bijna bij Venus was aangekomen, weigerde het aanvankelijk om het gegevens te verzamelen en door te sturen – waar het uiteindelijk toch allemaal om te doen was. Gelukkig had een overhaast verstuurd commando succes, en werden de metingen toch nog uitgevoerd. Zo ontdekten we onder meer dat het oppervlak van Venus een stuk warmer was dan we tot dan toe dachten. Ook ontdekten we dat Venus in tegengestelde richting om haar as draait.

Al met al laat deze missie prachtig zien hoeveel je kunt bereiken met zeer beperkte middelen, creativiteit en doorzettingsvermogen.

En dat is nog maar de eerste aflevering. Benieuwd naar de tweede succesvolle missie? Luister dan ook naar deze aflevering:

Dit tweeluik over Venus-missies in de 20ste eeuw hangt samen met een nieuwe Venusmissie, de DaVinci-missie. Daarover kun je deze recente Zimmerman in Space beluisteren:

Ster advertentie
Ster advertentie