Malou en haar moeder over diagnose baarmoederhalskanker
- Nieuws
- Malou en haar moeder over diagnose baarmoederhalskanker
Tijdens de NPO Radio 2 Collecte Drive-in belt Malou Holshuijsen met haar moeder Marina. Samen delen ze het verhaal hoe ze baarmoederhalskanker hebben gehad.
Ruim twee jaar geleden ging Malou naar de dokter voor een bloedonderzoek en een uitstrijkje. De uitslag zou ze binnen twee weken te horen krijgen, maar de volgende dag werd ze al gebeld. Malou: "Ik had drie gemiste oproepen van mijn huisarts, dus ik dacht: 'shit'. Ik moest zo snel mogelijk naar het ziekenhuis komen. Het was foute boel. Ik had beginstadium van baarmoederhalskanker." Gelukkig waren ze er op tijd bij en is ze inmiddels helemaal schoon verklaard. "Ik ben een voorbeeld van hoe het zou moeten gaan. Je wordt ziek, gaat naar de dokter en je wordt weer beter. Dat is nog niet zo en daarom zijn wij hier bij de NPO Radio 2 Collecte Drive-in." Maar Malou is niet de enige die dit heeft doorstaan. Haar moeder maakte precies hetzelfde mee 38 jaar geleden.
Marina werd meegenomen in een medisch experiment
"Aan de telefoon heb ik iemand met wie ik dit verhaal heel graag wil vertellen, dat is mijn moeder", vertelt Malou. Haar moeder, Marina, was 26 jaar toen ze te horen kreeg dat ze baarmoederhalskanker had. "Dat is natuurlijk nog heel jong en dan ben je er nog helemaal niet alert op", vertelt Marina. Bij haar sloegen de behandelingen helaas niet aan, dus werd ze meegenomen in een medisch experiment. "Het was een experiment dat ze vooral deden bij jongere vrouwen zoals ik, waarbij ze met de standaard procedures tot het einde waren gekomen. Het experiment was een laserbehandeling. Dat stond toen nog in de kinderschoenen. Ze hebben mij gevraagd of ik daarmee akkoord ging en dat heb ik met beide handen aangegrepen", aldus Malou's moeder. Geen moment heeft ze getwijfeld. Ze wilde graag de keuze openlaten om kinderen te krijgen en zonder deze behandeling kon dat niet meer gebeuren. Als het experiment niet had plaatsgevonden, hadden hun levens er heel anders uitgezien. Marina: "Dan hadden wij sowieso dit gesprek niet gehad."
Als je een brief op de mat krijgt om een uitstrijkje te halen, doe dat alsjeblieft.
Onderzoek is van levensbelang
Het experiment dat Marina toen heeft mogen ondergaan, heeft het leven van veel vrouwen gered, waaronder dat van Malou. "Daarom is onderzoek van levensbelang." Malou wil namens haar en haar moeder nog een persoonlijke boodschap meegeven: "Doe het bevolkingsonderzoek. Als je een brief op de mat krijgt om een uitstrijkje te halen, doe dat alsjeblieft. En doneer aan KWF."
Video niet beschikbaar
NPO RADIO 2 COLLECTE DRIVE-IN
De NPO Radio 2 Collecte Drive-in begint maandag 31 augustus om 12.00 uur en duurt tot en met vrijdag 4 september 16.00 uur. Kijk voor meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen op onze speciale actiepagina.
Foto omslag: Ben Houdijk
Gerelateerd nieuws
Programma
Jacco de Haan helpt patiënten smaakvermogen terug te krijgenProgramma
Hans Gelderblom werkt mee aan groot internationaal onderzoek naar medicijnen botkankerProgramma
Stichting Mammarosa helpt kwetsbare vrouwen vroegtijdig kanker op te sporen100 uur voor KWF
Het Helen Dowling Instituut behandelt de psychische gevolgen van kanker