ADHD vanuit je theaterstoel: Thomas van Luyn neemt je mee in zijn hoofd
- Nieuws
- ADHD vanuit je theaterstoel: Thomas van Luyn neemt je mee in zijn hoofd
Cabaretier en acteur Thomas van Luyn is de komende maand in het theater te zien met zijn voorstelling De Grote ADHD Experivaganza. Het belooft een belevenis te worden, want het is de bedoeling dat het publiek voelt hoe het is om ADHD te hebben. Van Luyn kreeg zelf pas op latere leeftijd de diagnose ADHD. In Spijkers met Koppen vertelt hij over de impact van deze ontdekking en hoe die hem inspireerde om zijn verhaal op het podium te brengen.
De voorstelling ontstond nadat Thomas twee jaar geleden de diagnose ADHD kreeg. Daaraan gingen jaren van worsteling en zelfonderzoek vooraf. Hij wist altijd al dat zijn hoofd anders werkte dan dat van de rest. “Dat ik een beetje anders was, dat wist ik al vrij vroeg,” vertelt Thomas. “En daar maak je dan, zoals komieken doen, je kracht van.”
Een voorstelling op z’n ADHD’s
Thomas ging akkoord met het maken van een voorstelling over ADHD, maar dan wel op één voorwaarde, vertelt hij: “Dan doen we het wel op z’n ADHD’s. Bam! Een maand lang elke dag.” En juist de druk van zo’n strakke deadline en een pittig tourschema werkt goed voor hem. “Je moet gaan werken, het moet nu af zijn… En twee dagen later ga ik weer werken…”
In het hoofd van Thomas
Van Luyn probeert het publiek mee te nemen in de dagelijkse uitdagingen die hij ervaart. Hij vertelt over het constante gevoel dat hij een afspraak vergeten is en altijd van alles kwijt is. Toch is de voorstelling niet zwaar beladen; hij brengt zijn verhaal met humor en relativering. “Het is niet alleen druk doen en grappig zijn, maar ook proberen een soort binnenwereld over te dragen,” zegt Thomas van Luyn.
Anna Gimbrere als sidekick
Wetenschapsjournalist Anna Gimbrere ondersteunt Thomas tijdens de show. “Zij heeft ook ADHD, dus zij was dé aangewezen persoon om de wetenschappelijke kant van het programma te verzorgen.” Voorafgaand aan dit project kenden ze elkaar nog niet. Hun eerste ontmoeting verliep dan ook geheel in stijl: “Ik kwam aanfietsen, te laat... en er kwam nog iemand te laat aanfietsen…”
Video niet beschikbaar