Programma
BNNVARA

De merkenstrijd voor de naam André Hazes

foto: Rawpixel.com
  1. Nieuwschevron right
  2. De merkenstrijd voor de naam André Hazes

Rachel Hazes heeft deze week haar zoon, André Hazes Jr., gesommeerd om te stoppen met het gebruik van de naam ‘André Hazes’. De familie Hazes is opnieuw verwikkeld in een juridische kwestie, deze keer rondom het merkenrecht. Mediajurist Charlotte Meindersma legt bij Spijkers met Koppen uit hoe deze zaak in elkaar steekt.

Merkenrecht beschermt namen, logo’s en slogans die bedrijven gebruiken om hun producten of diensten te onderscheiden, legde Charlotte ook tijdens de uitzending uit. Zo wilde de zanger Jan Smit zijn gezicht ook tot een merk maken. Alleen werd er besloten dat hij niet ‘herkenbaar’ genoeg was om van zijn gezicht een merk te maken. Daartegenover stond dan weer kruidenier Jan Smit, die zijn gezicht wel kon verkopen, omdat hij altijd zelf op de potjes kruidenelixer staat, zegt Charlotte.

Een ander voorbeeld is ook dat twee verschillende mensen dezelfde naam gebruiken en ruzie krijgen over wie er meer recht heeft op de naam. Zo waren er twee deephouse-DJ’s die allebei de artiestennaam DJOKO gebruikten. De Nederlandse DJOKO heeft uiteindelijk zijn naam laten vastleggen en kreeg hierdoor ook voorrang om de naam te gebruiken voor zijn muziek. ‘Nogal irritant als je de verkeerde DJOKO boekt,’ zegt Charlotte.

Of André Hazes Jr. nu echt moet stoppen met zijn vaders naam te gebruiken, is nog de vraag. ‘Hij noemt zichzelf al vijf jaar lang als artiest, muziekmaker en entertainer André Hazes zonder “Jr.” erachter. Rachel heeft daar dan ook vijf jaar lang niks tegen gedaan, en dat noemen we als juristen dan ook rechtsverwerking. Dat betekent dat ze haar rechten niet heeft ingezet, oftewel, dan vervallen haar rechten.’ Dit betekent dat er een kans bestaat dat André Hazes gewoon nog als artiest door het leven mag gaan als André Hazes, en niet als junior.

De uitkomst van deze zaak is onzeker, maar één ding is duidelijk: de familie Hazes blijft ons verrassen. Of André Hazes een aangetekende brief voor zijn moeder heeft of voor altijd moet stoppen met de naam van zijn vader te gebruiken, zullen we maar moeten afwachten.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie