Programma
BNNVARA

Hoe krijg je een horloge dat 50 jaar in de koeienpoep heeft gelegen weer aan de praat?

foto: Kalle Slaap
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe krijg je een horloge dat 50 jaar in de koeienpoep heeft gelegen weer aan de praat?

Horlogemaker Kalle Slaap krijgt elk horloge weer aan de praat, of het nu gaat om luxe merken zoals Rolex en Omega, of een simpele Casio. Door zijn expertise in horloges maken komen er mensen van over de hele wereld bij hem met kapotte klokjes. In Spijkers met Koppen vertelt hij over een recent bezoek aan Engeland, waar hij een horloge terugbracht naar een Engelse boer.

Terug naar 1974, toen een koeienboer in Oswestry, een plaats in het westen van Engeland zijn koeien aan het voeren was. Ongemerkt verdween zijn Rolex in de maag van een koe. Was het verteerd in de koeienmaag? Niets bleek minder waar, want vijftig jaar later werd het klokje terug gevonden in een weiland door iemand met een metaaldetector.

Beschadigd en verroest viel er weinig te klokkijken, maar de kleindochter van de koeienboer kwam al snel uit bij de Nederlandse Kalle Slaap.

Toen Kalle het horloge in handen kreeg, zat het vol roest en was er behoorlijk wat schade. "Het heeft niet alleen door een koe gereisd, maar ook 50 jaar in het Engelse weer gelegen", vertelt hij. Het horloge moest flink onder handen worden genomen, maar ondanks de slechte staat slaagde Kalle erin het voor kerst klaar te krijgen, zoals de Engelse man graag wilde.

Emotionele waarde

Wat dit werk voor Kalle zo bijzonder maakt, is de emotionele waarde die vaak aan horloges hangt. Een horloge vertelt niet alleen de tijd, maar vaak ook een verhaal, vindt hij. De boer, inmiddels 95 jaar oud, was erg emotioneel toen Kalle het gerestaureerde horloge terugbracht. "Hij fleurde helemaal op door het hele verhaal."

Wat het kost, zo'n Rolex laten restaureren? Voor deze boer helemaal niks. Door het bijzondere verhaal, en ook het vintage horloge wilde Kalle de Engelse boer graag helpen. Hoewel hij geen factuur stuurde voor het werk, kreeg Kalle wel een bijzonder bedankje: een munt uit 1694, gevonden op diezelfde boerderij.

Kalle deelt zijn kennis en ervaring op zijn YouTube-kanaal, waar hij meer dan 35.000 abonnees heeft. Hier kunnen zijn volgers over de hele wereld meekijken hoe hij een horloge ontleedt.

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie