Programma
BNNVARA

30 jaar Buis & Haard in de VARAgids: Een dagboek van relaties die niet meer bestaan

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. 30 jaar Buis & Haard in de VARAgids: Een dagboek van relaties die niet meer bestaan

Buis & Haard; voor veel lezers van de VARAgids is het de eerste pagina die ze openslaan. De rubriek waarin bekende Nederlanders de lezer een blik gunnen in hun woonkamer en vervolgens vertellen waar ze het liefst naar kijken op televisie. Een soort gluren bij de buren, maar dan bij bekende mensen. Buis & Haard bestaat nu 30 jaar! Een verzameling van boekenkasten, vloerkleden, Boeddhabeelden, huisdieren-op-schoot en kunst aan de muur.


Charles Groenhuijsen en Carin van der Crammen beten in 1994 het spits af. Op de cover van het bijbehorend jubileumboek staan Jeroen Pauw en Manuela Kemp.

foto: BNNVARA

In Spijkers met Koppen schuiven journalist Eric van Onna en fotograaf Bob Bronshoff aan, voor een korte terugblik op de ruim 1500 keren dat Buis & Haard al werd gemaakt. Bob herinnert presentator van Spijkers met Koppen Dolf Jansen eraan dat hij nummer vier was in de serie, in 1994 dus: “Ik kan me een heel klein woninkje in Amsterdam-Oost herinneren, met een potkacheltje.” Wellicht de typische gezelligheid van de jaren ’90. Want interieurs zijn wel veranderd vindt Bob; “Interieurs worden steeds strakker, het wordt steeds minder rommelig, Tv’s zijn groter, maar ook platter en papier verdwijnt. Er zijn geen boekenkasten meer, er liggen geen kranten meer, er liggen geen bladen meer… .”

Eric denkt dat ook meespeelt dat het interieur netter is, dat na verloop van tijd mensen toch wel rekening houden dat zij voor de rubriek langskomen: “Ik denk dat ze van tevoren echt hun ramen lappen en ze gaan echt wel stofzuigen en je ziet toch dat de betere bladen bovenop liggen.”

Buis & Haard in het Buitenland

De meeste Buis & Haard-interviews en fotomomenten waren in Nederland. Een enkele keer werd het een buitenlands avontuur, zoals het bezoek aan schrijver/dichter Gerrit Komrij, in Portugal. In plaats van dat het een gebruikelijk interview van een half uur werd, kookte de huishoudster van Komrij een maaltijd. Van Onna: “Dat was niet zomaar een maaltijd. Dat was heel uitbundig. Er verscheen ook wijn. En ik dacht nog: ‘Dat is allemaal wel leuk die vrolijkheid, maar ik ben toch journalist en ik moet niet te veel wijn drinken.’ Bob vult aan:“We kregen een hele rondleiding. Prachtig pand, geweldige bibliotheek, grote honden en wij dronken dure Portugese wijn en zelf dronk hij voortdurend grote, halve liters bier.”

foto: BNNVARA

Schrijvers zijn overigens wel goed voor de verhalen rondom het bezoek voor de rubriek. Bob herinnert zich nog dat Gerard Reve bij het afscheid zijn auto nog inzegende: “Gerard liep naar buiten en zei: ‘Dat is een heel gevaarlijk grindpad hier’. Toen zegende hij gierend van het lachen mijn auto.”

Buis & Haard is door de jaren heen ook een soort dagboek geworden van relaties die niet meer bestaan; Jeroen Pauw en Manuela Kemp, Eva Jinek en Freek Vonk, Thomas van Luynen Sanne Wallis de Vries, Henry van Loon en Jennifer Hoffman, Jort Kelder en Georgina Verbaan en nogmaals Jort Kelder met Lauren Verster. Jort Kelder staat trouwens drie keer in het jubileumboek. De laatste keer alleen!

Niet alleen vergane liefdes komen voorbij via dit jubileumboek. Verschillende zijn niet meer in leven; Boudewijn Buch, Martine Bijl, Jos brink, Pim Fortuyn en Anton Heyboer. Die laatste had al zijn televisies in stalen kooien staan. Naast zijn vijf bruiden had Heyboer ook twaalf herdershonden en die liepen de ene na de andere televisie van de tafel.

Dood en hemel waren ook wel eens onderwerp van gesprek voor Onna en zijn BN’er. Fred Oster bijvoorbeeld gelooft wel in de hemel, maar hoopt niet dat er televisies zijn. Want dan moet hij weer aan het werk als showmaster. En Willibrord Frequin is ook overtuigd van de hemel liet hij weten in gesprek met van Onna: “Ja, ja, en er is ook tv in de hemel. Dan kom ik daar door die hemelpoort en dan zijn er allemaal heel grote schermen en op die schermen worden al mijn programma’s op uitgezonden.”

Het jubileumboek is bij boekhandels te koop.

Wilt u zelf eens in de beroemde VARAgids-rubriek Buis & haard? Raad de connectie tussen de foto op de linker- en rechterpagina in het boek 'Buis & haard - BN'ers in hun woonkamer' en win een professionele fotoshoot en interview in de VARAgids. Deze actie loopt t/m 31 december 2024.

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie