Programma
BNNVARA

Van talloze telefoons tot een urn: de Recovery Divers halen het boven water

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Van talloze telefoons tot een urn: de Recovery Divers halen het boven water

Heb je ooit een sieraad verloren tijdens het zwemmen of je bril in het water laten vallen? Vroeger dacht je misschien, jammer, die zie ik nooit meer terug. Tegenwoordig kunnen zulke voorwerpen uit het water worden gevist door vrijwillige duikers. In Spijkers met Koppen vertellen duikers Marja en Jochem over wat ze zo al boven water halen.

Jochem, een van de duikers, rijdt het hele land door om mensen te helpen die hun geliefde spullen terug willen. Vorige week reed hij zes uur op en neer voor een duik van slechts zes minuten. Het slachtoffer, Madison, had haar telefoon, samen met haar verblijfsvergunning die in het hoesje zat, in een Groningse gracht laten vallen.

De duikers van het Recovery Team, waaronder Jochem en zijn collega Marja, zijn begonnen met twee duikteams die samen al veel verloren voorwerpen hebben teruggevonden. Jochem duikt al sinds hij zestien is en nam na een tijdje een metaaldetector mee. Op een gegeven moment kwam de eerste vraag die ze nu wekelijks horen: ‘Zou jij mijn telefoon kunnen opduiken?’

Een opgedoken urn

Het blijft echter niet alleen bij telefoons. Tegenwoordig krijgen ze berichten over brillen, portemonnees en zelfs een kunstgebit. Sommige verzoeken zijn wel erg opvallend. "Een tijd geleden werd Marja opgebeld met een wel heel bizarre vraag", vertelt Jochem. "We werden gebeld door een vrouw die vertelde dat ze haar man kwijt was. 'Bel de politie', zei ik. Maar het ging niet om een levende echtgenoot."

De urn van Marja's overleden man Jaap stond op de schouw, totdat haar nieuwe vriend Karel jaloers werd door alle leuke verhalen over Jaap. "Karel kon beter koken, beter afwassen. En de nieuwe partner was het zat, pakte de urn op, liep naar buiten en gooide Jaap in de gracht." Na een paar minuten onder water kwam duiker Marja boven met de urn in haar handen. Marja keek liefkozend naar de urn en grapte dat haar overleden man altijd al van zwemmen hield.

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie