Programma
KRO-NCRV

De Gouden Strot van Nina Simone

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Strot van Nina Simone

In de Gouden Strot zetten wij het licht op de stemmen die ons door de jaren heen hebben ontroerd en vervoerd. Vandaag eren we de "high priestess of soul," een diva die even geliefd als gevreesd werd: Nina Simone.

Het Begin van een geboren Talent

Nina Simone, geboren als Eunice Kathleen Waymon in 1933, groeit op in North Carolina, waar haar buitengewone talent al vroeg opvalt. Opgroeiend in een racistische samenleving, heeft ze haar zinnen gezet op een carrière als klassiek pianist. Een ingrijpende ervaring tijdens haar eerste optreden, waarbij haar ouders gedwongen worden achterin de zaal te zitten, markeert het begin van haar leven als kunstenaar en activist.

Van Jazzclub tot Wereldste

Hoewel ze geen plek krijgt op het conservatorium, kiest Nina haar eigen pad. Om te overleven speelt ze piano in jazzclubs en neemt ze de artiestennaam Nina Simone aan om haar moeder te ontlopen. In 1958 breekt ze door met haar debuutsingle, een cover van I Loves You Porgy. Het nummer bereikt de hitlijsten en luidt het begin in van haar carrière als een van de meest unieke stemmen in de muziekgeschiedenis.

De Woede en Kracht van Mississippi Goddam

De jaren ’60 zijn een tijd van strijd, zowel persoonlijk als maatschappelijk. Nadat vier zwarte tienermeisjes worden vermoord door een bomaanslag van de Ku Klux Klan, reageert Nina Simone met het krachtige protestlied Mississippi Goddam. Dit nummer belichaamt haar sociaal bewuste kant, waarin ze via haar muziek strijdt voor gelijke rechten. Simone’s stem beweegt zich moeiteloos tussen tederheid en vurige woede, waarmee ze een van de krachtigste protestliederen uit de geschiedenis creëert.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een Stem als Grind en Koffie met Room

Nina Simone's stem, die ze zelf omschreef als "soms grind, soms koffie met room," is een symbool van emotionele diepgang. Of ze nu haar liefde voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap bezingt in To Be Young, Gifted and Black of haar gevoelens van woede uit in protestnummers, Nina's stem is altijd doorspekt met betekenis en authenticiteit. Haar zangkunst is niet alleen een technisch wonder, maar ook een kanaal voor de diepste emoties.

Het Onvoorspelbare Genie

De latere jaren van Nina Simone's carrière worden gekenmerkt door onvoorspelbaarheid. Haar concerten zijn ofwel briljant of vol chaos. In de late jaren '80 verhuist ze naar Nederland, waar ze wordt gediagnosticeerd met een bipolaire stoornis, wat eindelijk enige helderheid brengt. Uiteindelijk overlijdt ze in 2003 in Frankrijk, maar haar muziek blijft voortleven.

Een Onvergetelijke Nalatenschap

Nina Simone is een muzikale legende die de wereld heeft veranderd met haar talent en haar boodschap. Zoals Maya Angelou het treffend zei: "Ze is geliefd en gevreesd, verafgood en gehaat, maar weinigen die haar muziek hebben gehoord of een glimp van haar ziel hebben opgevangen, blijven onaangedaan."

Nina Simone, een onnavolgbaar fenomeen, verdient een ereplek in de Gouden Strot.

Luister hieronder het fragment van Gouden Strot terug:

Video niet beschikbaar

De Gouden Strot

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies en De Gouden Snaar, waarin de beste drummers en basgitaristen ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Strot eert Emmely dit keer de beste zangers in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat!

Ster advertentie
Ster advertentie