Programma
BNNVARA

Fotograaf Govert de Roos over zijn tijd met Prince en Apollonia: 'Dan voel ik me zo'n slet.'

foto: Govert de Roos
  1. Nieuwschevron right
  2. Fotograaf Govert de Roos over zijn tijd met Prince en Apollonia: 'Dan voel ik me zo'n slet.'

Detroit, 1984. Prince trapt zijn legendarische Purple Rain-tour af in de Joe Louis Arena. Voor zeventien dollar vijftig was je getuige van een spetterende show die opende met Let’s Go Crazy en eindigde met Purple Rain. His Royal Badness zat op dat moment in de hot seat. Zijn film Purple Rain was een succes, het gelijknamige album scoorde enorm en dan ook nog die tour.Popfotograaf Govert de Roos was de enige fotograaf die het hele concert op de gevoelige plaat mocht vastleggen. Dat levert nu, 40 jaar na dato, het prachtige fotoboek Detroit Nov 4th 1984 op.



Govert had in die tijd foto’s gemaakt van een aan Prince-gerelateerde meidengroep, Apollonia 6, een band die opzien baarde door in lingerie op te treden. Apollonia, de leadsinger van de band, was op dat moment de vrouwelijke tegenspeelster van Prince in zijn film Purple Rain. De Roos werd regelmatig gevraagd om internationale sterren in zijn studio te fotograferen. Voor Apollonia werd hij ook gevraagd. Uiteindelijk vroegen ze hem om mee op tour te gaan door Europa. Tijdens die korte Europese tour van de dames bouwde De Roos een uitermate goede band op met Apollonia. Misschien zelfs wel iets meer dan alleen een band. “Nou joh, dan voel ik me zo’n slet,” aldus een blozende Govert.

Apollonia was de reden dat Govert dan ook in Detroit terecht kwam voor het eerste concert van de Purple Rain-tour.



foto: Govert de Roos



Eenmaal in Amerika was Govert de enige popfotograaf die overal kon komen tijdens de eerste concerten. Prince was toen al een controlefreak; hij bepaalde alles, van muziek tot randzaken zoals wie foto’s mochten maken. Hij wilde eigenlijk geen fotografen die overal maar konden rondstruinen. Govert realiseert zich dat het best opmerkelijk was dat hij zijn gang kon gaan en zijn collega’s niet. “Ik had een pasje gekregen, zo’n mooie VIP-pas. Dus ik mocht overal komen. Man... achteraf denk je: wow, dat ik dat heb meegemaakt. Maar ter plekke, toentertijd, was dat niet zo,” vertelt Govert.

Nu, veertig jaar later, komt hij pas op de proppen met dit fotoboek.
De foto’s van die tijd lagen min of meer te verstoffen. Het zijn analoge filmpjes, soms een beetje beschadigd doordat ze door de douane zijn gegaan en blootgesteld zijn geweest aan röntgenlicht. Het idee ontstond uiteindelijk door het 40-jarig jubileum van Purple Rain. Toen kwam die doos met foto’s weer boven water, en dacht ik: goh, geinig, die zijn best uniek.


foto: Govert de Roos


Hoeveel concerten hij toen fotografeerde, is niet het enige dat hij in zijn lange loopbaan is vergeten. "Tsja, ik heb dat de laatste tijd wel vaker. Misschien is het ouderdom, misschien is het omdat het zoveel is geweest. Ik vraag me de laatste tijd bijvoorbeeld af of ik nou als 16-jarige met de Jackson Five in een vliegtuig van Leeuwarden naar Amsterdam ben gevlogen. Ik weet het antwoord daarop niet.
Ik weet nog dat ik een beetje met Michael kletste. Hij was van mijn leeftijd. Ze moesten uiteindelijk van Leeuwarden – of misschien Groningen – naar Amsterdam voor een concert. Uiteraard vlogen ze. En toen hij mij vroeg of ik die avond ook bij dat concert zou zijn, zei ik dat ik dat niet haalde. Ik moest met de trein naar Amsterdam, een rit van toen ruim twee uur. En ik ben, geloof ik, toen meegevlogen."

Naast alle grote sterren die voor zijn lens stonden, is het verhaal rondom zijn foto’s bij de sleep-inn van Lennon en Ono misschien wel een van de meest bijzondere. Als 15-jarige maakte hij een fake perskaart en daarmee kwam hij in het Amstel Hotel terecht. Hij wist zelfs in de slaapkamer van Lennon en Ono te komen en maakte daar foto’s.

Voor wie het fotomateriaal wil zien van dat concert in 1984, aangevuld met studiofoto’s van Sheila E. en Apollonia 6, het boek Detroit Nov 4th 1984 is te koop bij Concerto in Amsterdam.


Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie