NPO Radio 2 Top 2000

Breakeven van The Script is geïnspireerd door een romantische komedie

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Breakeven van The Script is geïnspireerd door een romantische komedie

Net als vele artiesten en bands voor hen legt Ierse rockband The Script in 2008 het ellendige gevoel van een gebroken hart vast voor hun debuutalbum. Maar waar doorgaans wordt geput uit eigen ervaringen, komt de inspiratie ditmaal uit een onverwachtse hoek.

In 2008 maken de mannen van The Script zich op voor hun grote doorbraak. Het debuutalbum The Script is zo goed als rond, maar Mark Sheehan zint op een last minute-aanvulling. "Mark en ik waren net klaar met het eerste album genaamd The Script en we stonden op het punt het aan het label te overhandigen", zegt frontman Danny O'Donoghue in een TikTok-video. "Maar Mark kwam naar me toe en hij zei dat hij een idee had voor Breakeven", legt hij uit. "En ik dacht dat dit het meest geniale was dat ik ooit had gehoord in mijn leven."

'Het beste aan mij was altijd jij'

Het debuutalbum van de Ierse rockband ziet het levenslicht in de 00’s, het decennium waarin de iPod gigantisch populair wordt, Beyoncé haar hyper succesvolle solocarrière aftrapt én Love Actually wereldwijd bioscoopzalen vult. Als O'Donoghue de romantische komedie kijkt, raakt hij geïnspireerd door de hartverscheurende verhaallijnen, waaronder Harry die zijn vrouw Karen bedriegt met zijn secretaresse, Sarahs worsteling met de mantelzorg voor haar broer en natuurlijk de onbeantwoorde liefde van Mark, die met posters zijn liefde voor Juliet bekent.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Er is een deel in de film tegen het einde waar een man op de deur van het meisje klopt en zegt: 'Het beste aan mij was altijd jij'", vertelt de zanger "En ik dacht: 'Wacht even, dat kan echt gebruikt worden.' Dus ik ging naar binnen en schreef een kladtekst voor Breakeven: 'What am I gonna do when the best part of me was always you/Wat moet ik doen als jij altijd het beste deel van mij was?'"

'I'm falling to pieces'

O'Donoghue legt uit dat de bandleden samen in de studio een openbaring hebben over de invulling van de verzen. "Het enige wat we nog kunnen zeggen is 'well, I'm falling to pieces'. En dat is een beetje het verhaal van hoe dat nummer tot stand kwam."

Video niet beschikbaar

Breakeven live

Nadat de rockband Breakeven speelt tijdens de The Paul O'Grady Show op 30 oktober 2008, groeit de populariteit van het nummer en de band. De single bereikt in Amerika nummer een in de Billboard's Adult Pop. In Nederland blijft een Top 40-notering uit. De tweede single van The Script, The Man Who Can't Be Moved, is de eerste notering voor de Ierse band in de Nederlandse hitlijst, met een piek op plek negentien.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Script in de NPO Radio 2 Top 2000

The Script staat sinds 2011 in de NPO Radio 2 Top 2000. Benieuwd hoe de Ierse rockband het door de jaren heen doet in de lijst der lijsten? Check hier de statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie