Muse’s onheilspellend wereldbeeld klinkt door op Time is Running Out
In 2002 duiken de mannen van Muse de studio in om opnieuw hun grenzen te verleggen voor het derde studioalbum, terwijl frontman Matthew Bellamy worstelt met een wereld vol aanslagen, oorlog en samenzweringen. Lees hieronder het verhaal achter Absolution en de successingle Time is Running Out.
In de zomer van 2002 rondt Muse de Origin Of Symmetry Tour af op het Reading And Leeds Festival en is het tijd voor een welverdiende vakantie. De vrije tijd en aandacht van en voor het thuisfront is een boost voor de moraal binnen de band. "Het voelde zoals het was in het begin, toen we net aan het repeteren waren", vertelt Bellamy aan het tijdschrift Rock Sound. "We hadden geen druk en we besloten dat we niets gingen opnemen totdat we het materiaal hadden."
Grenzen verleggen
In september keert de band terug naar de studio, de AIR Studios in Londen om precies te zijn. Samen met producers John Cornfield en Paul Reed maakt Muse vroege opnames van Butterflies And Hurricanes en Blackout.
Maar de Britse band wil opnieuw de grenzen verleggen. En om dat te verwezenlijken, nodigen ze ook de Amerikaanse producer Rich Costey uit, die bij de groep in het oog springt vanwege zijn bijdrage aan Renegades. "Hij heeft met heel veel experimentele artiesten gewerkt, zoals The Mars Volta, en hij heeft ook een paar Rage Against The Machine-albums gemixt", vertelt Bellamy in gesprek met Mel Bampton op het Australische radiostation Triple J. "Maar een van de redenen waarom we ervoor hebben gekozen om met hem samen te werken, is omdat hij met Philip Glass heeft samengewerkt. Hij heeft een dubbelalbum van hem gemaakt genaamd The Civil Wars... wat een enorm episch soort symfonisch iets is.”
De Amerikaanse geluidstechnicus lijkt even onder de indruk van de Britse rockband en hun mentaliteit om van alles en nog wat te proberen. "Tegen de tijd dat ik in beeld kwam, hadden ze al verschillende nummers opgenomen voor het nieuwe album", vertelt Costey in een interview met Sound On Sound. "Die waren goed uitgepakt, maar ze waren geïnteresseerd om wat andere ideeën uit te proberen en te kijken wat er nog meer mogelijk was."
Absolution
De samenwerking blijkt een schot in de roos. Het in mysterie gehulde derde studioalbum van de band komt uit in september 2003. Absolution piekt binnen de eerste week op nummer één in Groot-Brittannië en staat de week erna op een tweede plek in de Nederlandse Album Top 100.
Time is Running Out, dat in diezelfde maand als single wordt uitgebracht, levert Muse hun grootste hit tot dan toe op. Het nummer is een van de laatste opnames die de band met Costey voltooid. In Nederland piekt de track op nummer 27 in de Top 40 en vormt een veelbelovende opmaat naar het aanstaande album.
'How did it come to this?'
Net na de eeuwwisseling houden geopolitieke geschillen, oorlog en de ingrijpende aanslagen op 11 september 2001 de wereld in z’n greep. Frontman Matt Bellamy ziet een hoop samenzweringen in de wereld en in veel van de Absolution-tracks worstelt hij met thema's van naderend rampscenario’s en apocalyptische voorspellingen. Ook in Time is Running Out neemt hij zijn fans mee in dit wereldbeeld: "You can't push it underground, you can't stop it screaming out, how did it come to this?"
Het succes van de single is mede te danken aan de videoclip van regisseur John Hillcoat, die deels is gebaseerd op de Stanley Kubrick-film Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb. In de clip is te zien hoe legerofficieren staccato bewegen op de muziek rond de band, waarna ze uitbundig beginnen te dansen.
Het thema en de setting mogen dan wat onheilspellend zijn, Bellamy laat op Twitter weten dat hij heeft genoten van het filmen van de clip. "Ik vond Time is Running Out een van de leukste video's om te maken, omdat het voelde alsof we niet de enige artiesten waren. Het voelde alsof we er deel van uitmaakten en niet in het centrum stonden."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Gerelateerd nieuws
NPO Radio 2 Top 2000
Feeling Good vertelt een verhaal van onderdrukking en euforieNPO Radio 2 Top 2000
Undisclosed Desires: 'Het anti-Muse-lied'NPO Radio 2 Top 2000
Protestsong of complottheorie? Het verhaal achter Uprising van MuseNPO Radio 2 Top 2000
Bijbelse figuren en buitenaardse beschavingen: het verhaal achter Muse's Knights of Cydonia