NPO Radio 2 Top 2000

Supertramp-klassieker The Logical Song vertelt autobiografisch verhaal over van huis weggestuurde tiener

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Supertramp-klassieker The Logical Song vertelt autobiografisch verhaal over van huis weggestuurde tiener

In deze Top 2000 a gogo vertelt Roger Hodgson over de Supertramp-klassieker The Logical Song: het Breakfast In America-nummer dat naast heel bekend ook erg autobiografisch is, en de situatie van de zanger in zijn jonge jaren omschrijft.

‘’They sent me away to teach me how to be sensible’’, is een stukje tekst uit The Logical Song over iets dat Roger Hodgson daadwerkelijk meemaakte in zijn tienertijd. Zo werd hij weggestuurd naar een van de beste kostscholen in Engeland om volwassen te worden en te wennen aan het leven dat daarbij hoort.

Geen succesvolle schoolcarrière

Waar zijn tijd op de kostschool hem voornamelijk had moeten helpen, werkte het de zanger van de Britse rockgroep vooral tegen. Het maakte hem nog onzekerder over zijn identiteit en hij merkte dat volwassen worden niet iets was waar hij klaar voor was in zijn tienertijd. ‘’We leren om naar buiten te functioneren, maar we leren niet wie we van binnen zijn en wat het doel van het leven is. Dat komt nauwelijks ter sprake en ik denk dat dat eraan ontbreekt op school. De natuurlijke uniekheid, verwondering, enthousiasme en de levensvreugde die kinderen hebben, wordt er in zekere zin uitgeslagen’’, geeft Roger Hodgson aan in de Top 2000 a gogo-aflevering.

Belangrijk keerpunt

Een aantal jaar voordat Hodgson de hort op ging, gebeurde er iets wat zijn gezinssituatie, maar vooral ook zijn eigen toekomst, voorgoed zou veranderen. De ouders van de artiest gingen uit elkaar en zijn vader besloot om het gezin te verlaten. ‘’Nadat mijn vader wegging, heb ik hem zo’n vijftien jaar niet gezien, maar hij liet wel zijn gitaar bij mij. Waarschijnlijk wist hij hoe graag ik eraan wilde zitten, wat nooit van hem mocht. Ik keek altijd naar hem als hij liedjes speelde.’’ De achtergelaten gitaar nam hij mee naar de kostschool en werd daar goed gebruikt. Elk vrij moment dat Roger kreeg, besteedde hij aan oefenen. Dit werd gecombineerd met het schrijven van liedjes en gaf hem een uitweg op de plek waar hij zich niet thuis voelde. Dat wat niet lukte in het onderwijs, kreeg de zanger wel voor elkaar in het maken van muziek. ‘’In de muziek vond ik mezelf, of in ieder geval een stuk van mezelf. Muziek was een veilige manier om uitdrukking te geven aan wat in mij zat.’’

Benieuwd naar de rest van het verhaal over deze Top 2000-klassieker? Bekijk dan de hele aflevering hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie