Bijbelse figuren en buitenaardse beschavingen: het verhaal achter Muse's Knights of Cydonia
- Top 2000
- Nieuws
- Bijbelse figuren en buitenaardse beschavingen: het verhaal achter Muse's Knights of Cydonia
Muse wordt bijna 30 jaar geleden opgericht in het Britse Teignmouth. Matthew Bellamy, Dominic Howard en Christopher Wolstenholme scoren in de decennia die volgen talloze klassiekers. Vandaag duiken we in het verhaal achter een van de bands grootste hits: Knights of Cydonia.
In 2003 breekt Muse definitief door met hun derde album Absolution. Het is een beladen plaat met thema’s als religie en de dood. Desondanks groeien singles als Time is Running Out en Hysteria uit tot bescheiden hits.
Waar de meningen over Muse eerst nog uiteenlopen, is Absolution de bevestiging dat de muziek ook bij het grote publiek in de smaak valt; Muse staat na de release van het album op alle grote Europese festivals en de groep boekt met het album ook nog eens hun eerste succes in de Verenigde Staten.
Nieuwe geluiden en emoties
Het succes geeft de band duidelijk zelfvertrouwen. Voor album nummer vier wil zanger Matthew Bellamy meer experimentele muziek maken: meer elektronisch, maar tegelijk ook symfonisch en klassiek. Als Black Holes and Revelations in 2006 wordt uitgebracht, is het daardoor het meest vernieuwende album wat de mannen van Muse tot dan toe op hun naam zetten.
Ook de emoties achter de muziek veranderen. In een interview met Marcus Kagler vertelt Bellamy dat Black Holes and Revelations een optimistischere toon heeft dan eerdere albums van de band, waarin meer wanhoop doorklinkt. "Er is een gevoel van wakker worden en proberen terug te vechten. Het is tijd jezelf en de dingen die om je heen gebeuren te veranderen. Voor mij voelt het heel optimistisch, die kracht", vertelt de artiest. Dat Bellamy tegen iets terug wil vechten is duidelijk terug te horen aan het einde Knights of Cydonia: 'Niemand krijgt me levend te pakken'. "Ik denk dat het de kracht is van de menselijke geest die vecht tegen de krachten die hem manipuleren", zegt Bellamy over de lyrics.
Een beetje van Telstar en een beetje van Muse
Het bombastische nummer werd geïnspireerd door Matthews vader George Bellamy. Bellamy senior is de gitarist van The Tornados, een band uit het begin van de jaren 60. "Het ritme wordt behoorlijk beïnvloed door de dingen die hij deed", bevestigd Matthew Bellamy tegen het tijdschrift Q. "Veel Tornados-nummers hadden dat ritme." In het nummer Telstar hoor je duidelijk de overeenkomsten tussen het nummer van de 60’s-band en Knights of Cydonia:
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Knights en Cydonia
De titel van het nummer heeft een wat meer eigenaardige inspiratiebron. Knights staat symbool voor de vier ruiters uit hoofdstuk 6 van het boek Openbaring uit het Nieuwe Testament. De ruiters, genaamd overwinning, oorlog, honger en dood, vertegenwoordigen Gods (laatste) oordeel over de zonde en rebellie van mensen.
Cydonia verwijst dan weer naar een regio op de planeet Mars, waarvan sommige mensen geloven dat er leven heeft bestaan. "Het gebied van Cydonia is erg interessant. Er zijn delen ervan die lijken op verlaten beschavingen", vertelt Bellamy in 2007 tegen Q. De zanger zou de planeet dan ook graag een keer bezoeken: "Ik zou graag een album opnemen zonder zwaartekracht. Of in ieder geval daarheen gaan en een vocale take doen."
Van de Melkweg naar het Wilde Westen
Bijbelse invloeden, buitenaardse verschijnselen, het gevecht in de lyrics en de invloeden uit de 60’s in de muziek: genoeg inspiratie om uit te putten voor een videoclip, zou je denken. Maar regisseur Joseph Kahn gooit het voor de clip van Knights of Cydonia dan weer over een hele andere boeg. In de video is te zien hoe acteurs Russ Bain, Richard Brake en Cassandra Bell in een post-apocalyptische westernwereld leven, waarin de bandleden overal als hologrammen verschijnen.
Dus heb je trek in futuristische spaghettiwestern die in de jaren 70 lijkt te zijn gefilmd, begeleid door rebelse maar optimistische melodie van Muse's Knights of Cydonia? Kijk dan hieronder de videoclip:
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Zo volg je de NPO Radio 2 Top 2000
De beste, leukste en mooiste liedjes ooit hoor je van 25 t/m 31 december in de Top 2000! Je volgt de lijst der lijsten via radio, tv en online. Bekijk de lijst van dit jaar.
Gerelateerd nieuws
NPO Radio 2 Top 2000
Feeling Good vertelt een verhaal van onderdrukking en euforieNPO Radio 2 Top 2000
Muse’s onheilspellend wereldbeeld klinkt door op Time is Running OutNPO Radio 2 Top 2000
Protestsong of complottheorie? Het verhaal achter Uprising van MuseMuzieknieuws
Beluister het nieuwe Muse-album Will of the People