NPO Radio 2 Top 2000

Eddie Vedders Society neemt afscheid van een bekrompen maatschappij

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Eddie Vedders Society neemt afscheid van een bekrompen maatschappij

Zeg je Into The Wild, dan zeg je Eddie Vedder. De fenomenale muziek bij die minstens zo fenomenale film vinden we ook elk jaar weer terug in de NPO Radio 2 Top 2000 in de vorm van Hard Sun, Guaranteed en Society. Over die laatste lees je hier meer.

In 2007 komt Into The Wild uit: een film gebaseerd op het gelijknamige boek van Jon Krakauer uit 1996. De film en het boek vertellen het tragische, waargebeurde verhaal van Christopher McCandless: een 22-jarige welvarende man die zich niet thuis voelde in de bekrompen maatschappij waarin hij leefde, en daarom besloot zijn hebben en houwen achter te laten om naar het wilde Alaska te liften.

Perfecte match

Regie van de film ligt in handen van Sean Penn. Dat Eddie Vedder de muziek zou moeten maken voor de film, realiseert de regisseur zich middenin de opnames. "Ik had mijn scenario zo gebouwd dat het afhankelijk was van muzikale begeleiding voor het gevoel en de storytelling. Terwijl we de film schoten, popte de stem van Eddie Vedder als zanger en songwriter op in mijn gedachten als de goede keuze voor deze film", schrijft Penn destijds in het persbericht van de film.

Die kans neemt Vedder met beide handen aan. Hij krijgt vrijwel complete creatieve vrijheid en heeft binnen no-time de muziek klaar, waarbij hij zelfs het meerendeel van de instrumenten zelf bespeelt. Het resultaat is zijn debuut soloalbum Music From The Motion Picture: Into The Wild, vol angstaanjagend mooie nummers waarmee we een zachtere kant zien dan gewend van de Pearl Jam-frontman.

I hope you're not lonely without me

Een van de nummers die hij voor de film maakt is Society. Het nummer bezingt de ontevredenheid van McCandless met de toenmalige maatschappij en zijn grote verlangen om hiervan te vluchten: "We have a greed with which we have agreed. And you think you have to want more than you need. Until you have it all, you won’t be free/We hebben een hebzucht waar we akkoord mee zijn gegaan. En je denkt dat je meer moet willen dan je nodig hebt. Tot je alles hebt, zul je niet vrij zijn." De tekst, die trouwens geschreven is door songwriter Jerry Hannan, vat perfect de beweegredenen van McCandless samen: zijn behoefte om materiële zaken (en daarbij iedereen die daar waarde aan hecht) de prullenbak in te werpen en de wereld te ervaren zoals het in zijn ogen bedoeld is. "Society, you're a crazy breed. I hope you're not lonely without me/Samenleving, je bent een gestoord soort. Ik hoop dat je niet eenzaam bent zonder mij."

Water On The Road

In 2008 is Vedder op solotour en dat wordt vastgelegd voor tourfilm Water On The Road. Een van de fragmenten uit de film is een live-uitvoering van Society in Washington D.C., samen met muzikant Liam Finn. Je ziet en hoort 'm hieronder!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Society in de NPO Radio 2 Top 2000

Society staat sinds 2012 steevast in de lijst der lijsten. Sinds 2014 is het nummer niet meer weg te denken uit de top 300. Benieuwd naar het stijgen en dalen van dit nummer en anderen in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie