Plagiaat of prietpraat: bedacht Michael Jackson Will You Be There helemaal zelf?
Will You Be There groeit in 1993 – mede dankzij een populaire film – uit tot een wereldwijde hit. Maar al snel wordt Michael Jackson geplaagd door beschuldigingen van plagiaat…
In de zomer van 1993 kun je de radio niet aanzetten zonder dat Will You Be There van Michael Jackson voorbijkomt. The King of Pop heeft opnieuw een hit met deze achtste single van zijn – jawel - achtste studioalbum Dangerous, dat 2 jaar eerder al is uitgebracht. Will You Be There is aanvankelijk enkel een albumtrack. Maar dat verandert als het nummer te horen is in de film Free Willy.
Wereldwijd succes
Met Will You Be There scoort de Amerikaanse popsensatie in binnen- en buitenland. Het nummer wordt een van de grotere hits van Dangerous en blijft meer dan 6 weken in de Top 40 in Groot-Brittannië. En in de Verenigde Staten worden er een half miljoen exemplaren verkocht.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Jackson schrijft het nummer in 1990 op de Neverland Ranch tegelijkertijd met Heal the World. Tijdens de opnames wordt de zanger ondersteund door de Andrae Crouch Singers. R&b en hiphop producent Teddy Riley werkt aan een groot deel van Dangerous. Hij vertelt Music Radar dat Jacksons idee om een koor te betrekken "een geniale inslag was. Het is iets dat ik zelf zou overwegen sinds ik het hem heb horen doen." Waar Riley ook van opkijkt, is de duur van de track: "Dit duurt bijna 8 minuten, denk ik - het is geen pittige radiomontage! Ja, het is lang, maar het kwam heel goed over", vertelt hij. "Het maakt het album volgens mij."
Een beetje van Michael en een beetje van Ludwig
"A stroke of genius" dus, maar de vraag is: van wie? De Italiaanse componist Albano Carrisi beweert namelijk dat de melodie van het nummer is gestolen uit zijn compositie, I Cigni Di Balaka. De Italiaanse rechtbank in Rome oordeelt in het voordeel van Carrisi. Maar 7 jaar na aanklacht krijgt de Amerikaanse popster dan toch gelijk; het hof in Milaan besluit dat de twee nummers niet hetzelfde zijn.
In een andere zaak over hetzelfde nummer komt Jackson er niet zo ongeschonden vanaf. Will You Be There opent met 67 seconden van Beethovens 9e symfonie, gespeeld door het Cleveland Orchestra. Er wordt een rechtszaak aangespannen wegens inbreuk op het auteursrecht – inclusief claim ter waarde van maar liefst 7 miljoen - maar de zaak wordt in december 1992 afgehandeld. De partijen spreken af dat alle toekomstige exemplaren van Dangerous Ludwig Van Beethoven én het Cleveland Orchestra op Will You Be There moeten vermelden.
Dangerous
Check hieronder de video van Will You Be There. De clip is geregisseerd door Vince Patterson en bevat beelden van de Dangerous World Tour.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Gerelateerd nieuws
NPO Radio 2 Top 2000
Achter deze vijf nummers zit een andere betekenis dan het lijktNPO Radio 2 Top 2000
Vijf dingen die je misschien nog niet wist over Michael Jacksons Billie JeanNPO Radio 2 Top 2000
Achter Michael Jacksons Bad schuilt grenzeloze ambitieNPO Radio 2 Top 2000
De vijf meest succesvolle albums van Michael Jackson