NPO Radio 2 Top 2000

Radiohead speelt indrukwekkende akoestische versie Street Spirit (Fade Out) in 1995

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Radiohead speelt indrukwekkende akoestische versie Street Spirit (Fade Out) in 1995

In het voorjaar van 1995 verschijnt The Bends, het tweede studioalbum van Radiohead, met onder andere het nummer Street Spirit (Fade Out). Een paar maanden na de release spelen leadzanger Thom Yorke en gitarist Jonny Greenwood deze akoestisch in het Japanse tv-programma Bubblegods.

Na het uitbrengen van hun eerste studioalbum Pablo Honey, wilde de Britse alternatieve rockband een andere richting op. Daarom besluiten ze nieuwe muziek te maken en dat uit te testen op plekken als Australië en Azië. Deze nieuwe impuls vormt uiteindelijk de basis voor het album waar Street Spirit (Fade Out) op te vinden is.

Onvergetelijk geploeter

Hoewel het nummer dat de band op Japanse televisie speelde wereldwijde waardering kreeg, ging het maken ervan niet altijd even makkelijk. Zo waren er vele versies die het uiteindelijk niet hebben gehaald en naar eigen zeggen was Thom Yorke erg ongeduldig in het maakproces. Het moment dat het daadwerkelijk lukte om het nummer zo te kneden zoals we het nu kennen, vergeet de zanger nooit meer. ‘’Dat moment springt er echt uit. De hele reden dat ik aan dit avontuur begonnen ben is om dit soort momenten te bereiken. We hadden een dag waar we niks bereikten met het nummer en ik dacht: ‘Dit gaat nooit goed komen’. Toen gebeurde er ineens iets, kreeg ik een ingeving en kwam ik op een plek waarin het wel lukte’’, aldus Thom Yorke in een interview met Mojo in 2001.

Afgekeken

Dat de Britten uiteindelijk in de flow kwamen en het ze lukte om het nummer af te maken, zullen ze waarschijnlijk ook te danken hebben aan externe factoren. Zo geeft Thom Yorke aan dat hij erg geïnspireerd was door het boek The Famished Road van Ben Okri, maar dat er vooral een Amerikaanse band is geweest waar hij naar heeft gekeken. ‘’Het was ook gebaseerd op R.E.M. Eigenlijk was het nagemaakt, weet je. Ik heb ze jarenlang nagemaakt’’, zo geeft de zanger aan in een interview met Third Way Magazine.

Japans tv-optreden

In mei 1995, twee maanden na het uitbrengen van hun tweede studioalbum The Bends, reisde Radiohead door Azië om hun nieuwe muziek te promoten. Daar hoorde ook een bezoek aan het Japanse tv-programma Bubblegods bij. Zonder de andere bandleden zijn Thom Yorke en Jonny Greenwood te zien met een indrukwekkende en akoestische performance van het nummer Street Spirit (Fade Out). Waar de versie die op het album staat al indringend is, doet dit optreden met enkel twee gitaren er nog een schepje bovenop.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Street Spirit (Fade Out) in NPO Radio 2 Top 2000

Sinds 2007 staat Street Spirit (Fade Out) in de lijst der lijsten. Benieuwd naar het stijgen en dalen van dit nummer en andere nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie