U2 verkent grenzen met Sunday Bloody Sunday
Ruim 41 jaar geleden richten de mannen van U2 zich met Sunday Bloody Sunday op een nieuw geluid. Ze veranderen de manier van teksten schrijven en wagen zich aan het uiten van politieke meningen.
Na het uitbrengen van het album October in 1981 zijn de meningen van fans verdeeld, wat U2 aanspoort om op zoek te gaan naar een nieuw en krachtiger geluid. De spirituele teksten op het vorige album maken plaats voor thema’s met politieke lading, wat terug te horen is op hun album War dat twee jaar later uitkomt. In War neemt de band een politiek standpunt in, wat vooral te horen is in het eerste nummer van het album: Sunday Bloody Sunday.
Van ruzie naar een hit
De single ontstaat wanneer gitarist The Edge in ’82 ruzie heeft met zijn vriendin en zijn frustratie wil uiten. Hij pakt zijn gitaar en produceert een gitaarloopje, een aantal teksten en een thema voor een nummer. Maar omdat hij twijfelt aan zijn schrijfkunsten, laat hij het daarbij. Nadat Bono terugkeert van zijn huwelijksreis met zijn vrouw Ali Hewson, schrijft hij de rest van de teksten voor het nummer en bedenken ze samen de titel.
Bloody Sunday
Dit wordt Sunday Bloody Sunday. Het nummer is vernoemd naar de twee Bloody Sundays in Noord-Ierland die plaats vinden in The Troubles, de benaming voor het conflict dat zich daar lange tijd afspeelt. Op een van deze Bloody Sundays in 1972 doden Britse troepen dertien Ierse burgers tijdens een burgerrechtenprotest in Derry, Noord-Ierland. Deze gebeurtenis laat een grote indruk achter op de toen 11-jarige Bono. “De tekst gaat over de interpersoonlijke strijd van de Bloody Sunday-gebeurtenissen”, vertelt Bono aan U2Tours. “Het nummer is een onpartijdige veroordeling van het historische bloedvergieten in Ierland”, voegt hij eraan toe.
“We willen met het nummer zeggen: ‘Hoe lang nog?’ Hoe lang moeten we dit nog volhouden? Het maakt mij niet uit wie wie is. Je weet dat er elke dag mensen sterven door bitterheid en haat, en wij zeggen: ‘Waarom? Wat heeft het voor zin?’”, vertelt U2-drummer Larry Mullen Jr. aan Far Out.
Niet rebels
Velen zien het nummer als protestlied, maar de mannen willen niet dat mensen denken dat ze het hebben gemaakt om rebels te zijn. Dit willen ze nogmaals benadrukken tijdens een liveoptreden in het Red Rocks Amphitheatre in Colorado, waar Bono het nummer introduceert met de woorden: “Er wordt veel over dit nummer gesproken. Dit is geen rebels lied.” In plaats daarvan willen ze aandacht schenken aan de impact van oorlog op de samenleving. “En dat is juist weer rebels”, vertelt Bono. Dit wordt ook nog eens aangescherpt als Bono tijdens het optreden met een witte vlag zwaait als symbool voor vrede.
Check de clip hieronder:
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Doorbraak
De muzikale verandering die de band heeft gemaakt blijkt een succes te zijn geweest voor de mannen van U2. War betekent hun definitieve doorbraak en met de single Sunday Bloody Sunday domineren ze de hitlijsten. Het nummer bereikt de 3e positie in zowel de Top 40 als de Nationale Hitparade.
U2 in de NPO Radio 2 Top 2000
In 2023 staat U2 21 keer in de NPO Radio 2 Top 2000. De hoogste notering is With Or Without You op plek 63. Sunday Bloody Sunday staat op plek 69. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de lijst? Check hier onze statistieken!