Podcast

Blokhuis de Podcast: Bee Gees van schuchtere ballades naar knallende disco

  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: Bee Gees van schuchtere ballades naar knallende disco

Er zijn maar weinig artiesten die zo succesvol zijn geweest als de broers Barry, Maurice en Robin Gibb, beter bekend als de Bee Gees. Ze begonnen als schuchter beatbandje in Australië, maar wisten tijdens hun carrière het discogenre volledig nieuw leven in te blazen. Op dit moment is de musical Saturday Night Fever te zien in Nederland, gevuld met de bekende nummers van deze mannen. Een goed moment voor Leo om in het verhaal van de Bee Gees te duiken.

Als jonge tieners zouden de gebroeders Gibb meedoen aan een playbackshow. Zelf brachten ze de plaat mee, maar helaas liet één van hen de plaat stuk op de grond vallen. Om het optreden nog te redden, besloten ze om het nummer live te spelen. Het bleek een enorm succes en de broers snakte naar meer. “En dat kregen ze,” vertelt Leo. De mannen kregen in 1962 een platencontract aangeboden en ze besloten datzelfde jaar om de studio in te duiken. Kort daarna brachten ze hun officiële debuutsingle uit genaamd ‘The Battle of the Blue and the Grey’, geschreven door Barry Gibb.

Spicks and Specks

In september 1966 brengen de Bee Gees nóg een nummer uit: Spicks and Specks. Dit wordt hun eerste grote hit in Australië, waar de broers op jonge leeftijd vanuit Engeland naartoe zijn verhuisd. Zelf waren ze daar niet heel erg trots op: “Als je bekend bent in Australië, dan kom je niet verder dan Tasmanië en Nieuw-Zeeland,” hebben ze zelf weleens gezegd. In de praktijk liep dit echter heel anders. Het nummer haalde in Nederland de tweede plaats op de hitlijsten en is daarmee het eerste land, naast Australië, waar de Bee Gees een top 10-hit hadden.

Soul Train

Nadat de broers terugverhuisd waren naar Engeland, bleef het grote succes uit. De Bee Gees gingen eind jaren ’60 zelfs een periode uit elkaar, maar besloten in 1970 om weer samen muziek uit te brengen. Wel moest dit over een compleet andere boeg gegooid worden, volgens hun producers. De mannen werden gekoppeld aan producer Arif Mardin, hij zou de soulkant van de band meer naar voren willen laten komen. Dit flopte, maar door deze samenwerking durfden de Bee Gees muzikaal meer risico te nemen. Ze verhuisden naar Miami en daar kwamen ze in aanraking met de muziekstijl die we nu van ze kennen. In 1976 brengen ze het funky nummer ‘You Should Be Dancing’ uit, en sinds dat moment waren ze niet meer weg te denken uit hitlijsten over de hele wereld.

Stayin’ Alive

In deze aflevering neemt Leo Blokhuis je verder mee in de carrière van deze iconische band. Hoe werden de broers bekend? Hoe verliepen de eerste jaren als band? Wanneer maakten ze de beslissing om hun muziekstijl volledig om te gooien? Wat voor impact heeft hun muziek gemaakt op het discogenre? Je hoort het allemaal in de nieuwe aflevering van Blokhuis: De Podcast!

#38 - Bee Gees van schuchtere ballades naar knallende disco (S05) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Daar kun je jezelf ook op abonneren zodat je nooit meer een nieuwe aflevering mist!

Opmerkingen over deze podcast? Mail ons op podcast@bnnvara.nl.

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je iPhone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie