Podcast

Blokhuis de Podcast: Het grenzeloze talent van Kate Bush

  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: Het grenzeloze talent van Kate Bush

Running Up That Hill beleefde een grote opleving toen het in 2022 in de enorm populaire serie Stranger Things werd gebruikt. Daarmee is ze inmiddels geliefd door jong en oud. Deze aflevering hebben we het over niemand minder dan zangeres Kate Bush. Afgelopen week liet gitarist David Gilmour vallen dat hij Kate probeert aan te moedigen om weer op het podium te gaan staan. Daarom is het hoog tijd voor Leo om eens door de carrière van dit grenzeloze talent te gaan.

Pink Floyd-gitarist David Gilmour was in 1973 op het hoogtepunt van zijn carrière toen hij een demo in de hand gedrukt kreeg van een 14-jarig meisje genaamd Kate Bush. Ze zong een zelfgeschreven nummer genaamd 'Need Your Loving'. Hij was enorm onder de indruk van haar bijzondere stemgeluid en schrijfkunsten en wist: dit meisje is bijzonder. Niet veel later zat hij op de bank bij de ouders van Kate thuis om ze te laten weten dat hij degene zou zijn die in hun dochter zou investeren.

“Yep, thank you, we’ll have it”

Wanneer Kate 17 jaar is, boekt Gilmour een studio voor één dag, inclusief orkest dat een liedje van haar speelt: 'The Man with the Child in His Eyes'. Een ander nummer dat zij samen met Gilmour opneemt op diezelfde dag, genaamd 'The Saxophone Song'. Beide nummers zullen later te horen zijn op het debuutalbum van Kate: The Kick Inside. Het duurde wel nog even tot dit album uitkwam. Zo moest ze eerst nog tekenen bij een platenmaatschappij. Ook daar hielp Gilmour haar bij. Hij liet één van haar nummers horen aan de bandleden van Pink Floyd: “Yep, thank you, we’ll have it,” zeggen ze. Kate heeft een platenmaatschappij.

Wuthering Heights

Voordat haar debuutalbum gelanceerd kon worden, moest er eerst een single uitgekozen worden. Iedereen was erover uit: het moest 'James and the Cold Gun' worden. Kate had daar zelf een heel ander idee over. 'Wuthering Heights' trok haar aandacht en ze stond erop dat dit nummer gebruikt zal worden. Deze debuutsingle van Kate Bush is tot op heden haar grootste hit en in 1978 was zij zelfs de eerste vrouw in het Verenigd Koninkrijk die met een zelfgeschreven nummer de eerste plaats in de hitlijsten haalde.

What a ‘Strange Thing’

In deze aflevering neemt Leo Blokhuis je verder mee in de carrière van deze bijzondere zangeres. Hoe was het voor Kate om ontdekt te worden op zo’n jonge leeftijd? Wat heeft ze tijdens haar carrière allemaal meegemaakt? Hoe groeide ze uit tot het internationale succes dat ze nu nog steeds is? Je hoort het allemaal in de nieuwe aflevering van Blokhuis: De Podcast!

#37 - Het grenzeloze talent van Kate Bush (S05) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Daar kun je jezelf ook op abonneren zodat je nooit meer een nieuwe aflevering mist!

Opmerkingen over deze podcast? Mail ons op podcast@bnnvara.nl.

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je iPhone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie