Podcast

Vergeet Oumuamua, dit is het eerste interstellaire object dat de mens zag

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Vergeet Oumuamua, dit is het eerste interstellaire object dat de mens zag

Rotsblokken die ons zonnestelsel bezoeken vanaf een plek buiten ons zonnestelsel - die hebben we niet vaak in het vizier. We dachten dat het sigaarvormige rotsblok Oumuamua het eerste interstellaire object was dat ooit door de mens was waargenomen. Maar nee: drie jaar eerder hebben we ook al zo'n mysterieus rotsblok gespot.

En ja, dat is nieuws. Best wel gek, want Oumuamua werd in 2017 ontdekt en het is nu 2022. Hoe kan iets van voor die tijd nu nieuws zijn? Het begint met deze tweet van 7 april, waarin staat dat een meteoor met 99,999% zekerheid van buiten ons zonnestelsel afkomstig is:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De meteoor was zichtbaar als een vuurbal die met een spectaculaire lichtflits desintegreerde in onze dampkring, ergens ten noorden van Australië. Aangezien de meteoor van buiten ons zonnestelsel komt, kan de chemische samenstelling van de brokstukjes afwijken van wat we hier in ons eigen zonnestelsel kennen.

Het zou dus zomaar kunnen dat er op het strand van Papoea Nieuw-Guinea brokstukjes liggen die afkomstig zijn van een plek die lichtjaren bij ons vandaan ligt. Of dat zo is, en hoe we daar achter kunnen komen, dat legt Hens Zimmerman op geheel eigen wijze uit in zijn nieuwste podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie