Al die lichten aan 's nachts, moet dan nou?
- Nieuws
- Al die lichten aan 's nachts, moet dan nou?
Vroeger, toen had je nog echte nachten. Maar nu: overal licht. moet dat nou? Nee, dat moet helemaal niet. Sterker nog, dieren en mensen lijden onder deze vervuiling van wat ooit de nacht was.
In 1994 viel in het zuiden van Californië tijdelijk de stroom uit door een aardbeving. Het alarmnummer ontving meteen allemaal telefoontjes van mensen die vreemde wolken aan de hemel zeiden te zien. Wat kon dat voor onheilspellends zijn?
Iets wat al miljarden jaren zichtbaar is: de Melkweg. Onze voorouders konden de Melkweg zien tijdens bijna elke wolkenloze, maanloze nacht. Maar door de huidige overmaat aan licht op onze planeet heeft 80% van de wereldbevolking de Melkweg nog nooit gezien.
foto: Pixabay
Vroeger een stuk makkelijker te zien: de Melkweg
Gedesoriënteerde dieren
Niet alleen dromers, dichters en sterrenaanschouwers hebben last van al die lichtvervuiling, ook de dieren. Voor veel dieren zijn sterren en maan een soort kompas. Strandvlooien kunnen minder goed hun eten vinden als er te veel licht is. Insecten vallen makkelijker ten prooi aan vleermuizen. De clownvis heeft de duisternis nodig om eieren uit te laten komen, en mestkevers kunnen hun woning niet meer terugvinden.
Ook mensen kunnen er last van hebben. Een teveel aan licht kan leiden tot een ondiepe slaap, een verstoord dag-nachtritme, een gebrek aan alertheid, depressie, overgewicht en zelfs suïcide. Nachtwerkers lijken een groter risico te lopen op bepaalde ziektes, waaronder prostaatkanker.
En voor de twijfelaar: bovenstaande voorbeelden komen niet van ‘betrouwbare bronnen op facebook en twitter’, maar uit officiële wetenschappelijke studies. Hieronder vind je een kleine greep. Hens Zimmerman gaat er in zijn podcast Zimmerman in Space dieper op in.