Podcast

Waarom heeft deze maan een lichte en een donkere zijde?

foto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom heeft deze maan een lichte en een donkere zijde?

Iapetus wordt wel de yin-yang van de Saturnusplaneten genoemd, dankzij de lichte en donkere zijde die de maan heeft. Hens Zimmerman legt in zijn nieuwste podcast uit waar dat grote kleurverschil vandaan komt.

Meteen al bij de ontdekking in 1671 was duidelijk dat er iets vreemds aan de hand was met Iapetus, want hij was alleen zichtbaar ten westen van Saturnus. Pas in 1705 werd hij ook ten oosten van de planeet gespot, maar dan veel minder helder. Iapetus moest dus een lichte en een donkere zijde hebben, wat hem de bijnaam 'yin-yang van de Saturnusmanen' opleverde.

Extra ring om Saturnus

Saturnus heeft een extra ring, die bijna onzichtbaar is. Die ring van steen en gruis zou wel eens de dader kunnen zijn van die donkere zijde van Iapetus, denken wetenschappers. Door de manier waarop de maan roteert, vangt die steeds op hetzelfde deel dat steen en gruis op.

Dat kleine verschil in kleur moet vervolgens een zichzelf versterkend proces op gang hebben gebracht. Het iets donkerder deel leverde meer warmte op, waardoor processen in het ijs op gang kwamen die donkerder materiaal naar de oppervlak brachten. Dat terugkoppelingsmechanisme moet het donkere deel steeds donkerder hebben gemaakt.

Hoe dat precies werkt, dat legt Hens Zimmerman uit in zijn nieuwste podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie