Helpt een belletjesgordijn in de ruimte tegen de opwarming van de aarde?
- Nieuws
- Helpt een belletjesgordijn in de ruimte tegen de opwarming van de aarde?
Space bubbles zijn een soort belletjesgordijn dat ergens midden in de ruimte hangt. Zo'n lichtfilter zou mee kunnen helpen de aarde af te koelen, legt space-nerd Hens Zimmerman uit.
Bijna dagelijks lees je hoe erg het nu weer gesteld is met het klimaat. Je zou er bijna moedeloos van worden. Maar gelukkig worden er door sommige mensen ook oplossingen bedacht. Wat te denken van een soort gordijn of vitrage hoog in de lucht, om een deel van het zonlicht tegen te houden?
Door reflecterende deeltjes hoog in de atmosfeer te blazen, kun je in principe een deel van het zonlicht de toegang tot onze aarde onthouden – en koelt het vanzelf weer af op aarde. De perfecte oplossing is dit nog niet, want hoe doe je het gordijn weer open, en wat als er onvoorziene bij-effecten optreden?
Vitrage in de ruimte
Al in 1989 kwam iemand op het idee om de vitrage dan maar een stukje verderop in ons zonnestelsel te hangen. Dat maakt de kans op onvoorziene effecten kleiner. Zo’n gordijn op anderhalf miljoen kilometer afstand zou een doorsnee van 13.090 kilometer moeten hebben, dus dat wordt wel heel slim op- en uitvouwen voor het vervoer.
Ook niet echt haalbaar dus. Toch lijkt solar geo-engineering, zoals het officieel heet, een van de meest hoopgevende manieren om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Het uitfilteren van 1,8% van alle zonlicht zou de opwarming weer ongedaan kunnen maken, is ooit uitgerekend.
Een belletjesgordijn
Aan het Amerikaanse MIT hebben ze het ruimtegordijn daarom nog eens goed onder de loep genomen en omgewerkt tot een nieuw idee: space bubbles, een dunne film van kleine belletjes, op ongeveer dezelfde plek in de ruimte aan te brengen. Het belletjes-schild is al met succes in het klein uitgeprobeerd, maar verder onderzoek naar het beste materiaal is nog nodig.
Hoe die belletjes er precies uitzien, waar ze van gemaakt moeten worden, en of je zo’n schild ook weer makkelijk op kunt heffen, dat hoor je in de laatste aflevering van Zimmerman in Space.