Programma

Stuntmannen ingehuurd voor albumhoes Wish You Were Here

  1. Nieuwschevron right
  2. Stuntmannen ingehuurd voor albumhoes Wish You Were Here

Twee mannen, waarvan één in vlammen, die elkaar de handen schudden. We hebben het over de legendarische albumhoes van Wish You Were Here. Hoe kwam de hoes tot stand?

Na het enorme succes van Dark Side Of The Moon kwamen David Gilmour, Nick Mason, Roger Waters en Richard Wright in een zwart gat terecht. Ze ervoeren enorme druk om een nog succesvoller album uit te brengen. Hun laatste album had hen namelijk tot mainstream rocksterren gebombardeerd. Daarnaast was er weinig over van de privélevens van de muzikanten. Het enige wat restte was leegte en afwezigheid, thema’s die centraal zouden staan op het vervolgalbum Wish You Were Here. De band bracht het album uit als sarcastische klap in het gezicht van de muziekindustrie, om maar even duidelijk te maken dat Pink Floyd álles behalve mainstream was.

Leegte en afwezigheid

De thema's 'leegte' en 'afwezigheid' moesten ook worden doorgetrokken naar het ontwerp van de albumhoes. Daarvoor huurde Pink Floyd ontwerpers van Hipgnosis in. Het team, onder leiding van Storm Thorgerson, beleefde hun grote doorbraak in 1973 toen de hoes voor Dark Side Of The Moon ontwierpen. Het was dus niet de eerste keer dat het team aan de slag ging voor Pink Floyd, en zeker niet de laatste keer.

‘We zitten in een kamer Floyd-muziek te luisteren’

Storm Thorgerson vertelt over het ontwerpproces in zijn boek Mind Over Matter: The Images of Pink Floyd. "We zitten dan in een kamer te luisteren naar Floyd-muziek en praten erover. We bespreken hoe de muziek voor ons voelt en wat de bedoeling is van de tekst. We kijken naar waar het album echt over gaat, zelfs als we geen idee hebben." Over de betekenis van Wish You Were Here werden samen met de band veel lange discussies gevoerd. Ze kwamen tot het woord 'afwezigheid'.

Concept van de hoes

Het team bedacht een concept voor de hoes waarbij twee mannen elkaar de hand schudden om een onbekende deal te bezegelen. Hipgnosis legt uit dat een handdruk vaak wordt gezien als leeg gebaar, zonder betekenis of doel. Dit verwijs natuurlijk naar de hoofdthema’s van het album. De vlammen op de albumhoes staan voor de angst van mensen om emotioneel afwezig te blijven uit angst om ‘verbrand’ te worden.

Stuntman in vlammen

Voor de cover van het album werden stuntmannen Ronnie Rondell Jr. en Danny Rogers ingehuurd. Rondell was degene die in vlam werd gezet, maar dat was een zwaardere taak dan hij had verwacht. In de documentaire Pink Floyd: The Story of Wish You Were Here vertelt Rondell: "Ik had speciale pakken en spullen voor het vuur. In principe is zoiets redelijk veilig en vrij gemakkelijk, in de meeste gevallen." Rondell kwam niet helemaal ongeschonden uit de fotoshoot. De vlammen sloegen in en verbrandden zijn snor. "Als er vuur in je gezicht komt, blijf je niet staan", zei Rondell. Hij viel op de grond, onder het schuim en de dekens, en wanneer hij opstond sprak Rondell de woorden: "Dit is het. Ik stop." Gelukkig stond de foto erop, en met wat handige spiegeltechnieken werd het uiteindelijk de albumhoes van Wish You Were Here zoals we die nu kennen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Pink Floyd in de NPO Radio 2 Top 2000

Wish You Were Here, de ode aan de op 7 juli 2006 overleden Syd Barrett, is de hoogste notering in de NPO Radio 2 Top 2000. Het nummer bezet in 2020 de negende plek op de lijst. In totaal staan er twaalf nummers van Pink Floyd in de lijst.

Foto omslag: albumhoes Pink Floyd

Ster advertentie
Ster advertentie