Roger Waters bouwt emotionele muur in klassieker Another Brick In The Wall
In 1979 schrijft Roger Waters Another Brick In The Wall als protestnummer tegen de autoriteiten die hun macht misbruiken. Het wordt uiteindelijk een van Pink Floyds grootste successen.
Another Brick In The Wall bestaat uit drie delen waarvan Another Brick In The Wall, Part 2 het bekendst is. Het nummer is onderdeel van Pink Floyds autobiografische album The Wall en is vooral voor Roger Waters erg persoonlijk.
Emotionele muur
Op het album zingt de band over de denkbeeldige muur die is opgebouwd uit emotionele problemen. Elke steen symboliseert een nieuw probleem. Dit gaat door totdat de muur zo hoog is dat je er niet meer overheen kan. Another Brick In The Wall is precies wat de titel zegt: nóg een baksteen in de muur. "De muur is een metafoor voor de technieken die mensen en instanties gebruiken om ons te beheersen en te dicteren hoe we ons leven moeten leiden", vertelt Waters tijdens een interview met The Wall Street Journal in 2015. Dit verhaal wordt door middel van surrealistische animatie verteld in de videoclip van Another Brick In The Wall, Part 2:
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Moeilijke tijd op school
Waters heeft het soms erg moeilijk gehad op zijn middelbare school in Engeland. Hij is niet tevreden met de manier waarop mensen, in dit geval docenten, hun macht misbruiken. "De tekst was een reactie op mijn tijd op de Cambridgeshire High School in 1955 toen ik twaalf was", vertelt Waters. "Sommige leraren zaten vast in het idee dat jonge jongens bestuurd moesten worden met sarcasme en het uitoefenen van brute kracht zodat we ze zouden volgen. Dat was hun idee van educatie."
Verkeerd begrepen
Hoewel de tekst erg anti-school lijkt op het eerste gezicht, is dat niet de boodschap die Waters wil overbrengen aan de luisteraar. De tekst is niet bedoeld om letterlijk genomen te worden, maar juist satirisch. "Je kon niemand in de wereld vinden die meer achter onderwijs stond dan ik", legt Waters uit aan Mojo in 2009. "Het nummer is bedoeld als opstand tegen mensen die macht over je hebben en het fout hebben. Het is absoluut terecht dat je daartegen ingaat." Tot grote frustratie van Waters begrijpen veel mensen de betekenis van het nummer niet. Het krijgt veel kritiek van critici vanwege de tekst. "Sommige intelligente schrijvers dachten zelfs dat het een nummer tegen educatie was en vonden het walgelijk en obsceen", vertelt Waters tijdens een interview met The Wall Street Journal.
Ondanks dat groeit de single uit tot één van Pink Floyds grootste hits. Dit heeft deels te maken met het feit dat het, in tegenstelling tot veel van hun andere nummers, erg radiovriendelijk is. Another Brick In The Wall is Pink Floyds enige nummer 1-hit in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland piekt de single op de derde plek in de Top 40. Het is een echte Pink Floyd klassieker die ze onder andere in 1994 in De Kuip spelen.
'Bek dicht, je bent hier om te leren'
In de video's van Top 2000 a gogo vertellen artiesten het verhaal achter hun hits. Roger Waters was ook een keer aan de beurt met Another Brick In The Wall. Hij vertelde onder andere over het scheve schoolsysteem. "Niemand wil jouw mening horen. 'Bek dicht, je bent hier om te leren'." Wil je meer weten over het verhaal achter Another Brick In The Wall? Bekijk dan de video:
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Pink Floyd in de Top 2000
Pink Floyd staat dertien keer in de lijst der lijsten. Another Brick In The Wall staat steevast in de top 100. Bekijk hier meer statistieken over de Top 2000.
Gerelateerd nieuws
NPO Radio 2 Top 2000
'Orgasmisch geschreeuw' maakte Pink Floyds The Great Gig In The Sky afNPO Radio 2 Top 2000
Het verhaal achter Don't Know Why van Norah JonesNPO Radio 2 Top 2000
Patrick Hernandez had andere plannen met Born To Be Alive: 'Disco vond ik niks'Programma
Jeff Lynne van Electric Light Orchestra over Mr. Blue Sky: 'Er zit niet één slecht stuk in'