Waarom verkleuren oude foto's vaak?
- Nieuws
- Waarom verkleuren oude foto's vaak?
Heb je ergens in de kast een fotoalbum staan met oude foto’s? Grote kans dat een aantal van de plaatjes zijn verkleurd. Hoe kan dit?
Luisteraar Stefan vraagt zich af waarom foto's uit de jaren 70 altijd rood kleuren naarmate de foto ouder wordt. Emmely belt met showfotograaf William Rutten.
Chemische stoffen
Voor het antwoord op deze vraag legt William het proces van het ontwikkelen van een foto uit. "Het ontwikkelen van een foto deed je vroeger in een donkere kamer", vertelt hij. "Daar vinden een aantal chemische reacties plaats door een negatief in het donker te projecteren op fotopapier en deze daarna onder te dompelen in een bad chemische stoffen. Bij het belichten van het fotopapier is een klein gedeelte van de zilver halogenide, een verzamelnaam van alle zouten die een verbinding tussen metaal en halogeen zijn, die worden omgezet in zilver. Dat zilver zorgt ervoor dat het zwakke beeld wordt versterkt en zorgt voor mooie contrasten. Daarna was je de foto na, want anders verkleurt hij. Het niet ontwikkelde zilver zal in de emulsie blijven en op korte termijn verkleuring geven. Dat geeft die rode gloed na verloop van tijd.”
Een ingewikkeld verhaal dus. Voor de niet-fotografen onder ons heeft hij daarom een wat makkelijkere uitleg: "Als je het simpel zegt is het eigenlijk een stofje dat is blijven zitten in de foto dat in verloop van tijd verkleurt”, aldus William.
Kwaliteit van het papier
Volgens William kan het tevens aan het fotopapier liggen. Zo legt hij uit dat foto’s die zijn gedrukt op goedkoop fotopapier waarschijnlijk een stuk meer verkleurd zijn dan foto’s die professioneel zijn gedrukt in een lab.
Is het mogelijk om het rood in de foto weg te krijgen? Luister hieronder naar het antwoord van Wiliam.
Video niet beschikbaar
BUREAU DE WILT
Je hoort Bureau de Wilt elke zondag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.
Foto omslag: Luisteraar Stefan