Programma's
KRO-NCRV

De Gouden Strot van Cher

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Strot van Cher

In De Gouden Strot eren wij de stemmen van zangers en zangeressen die ons door de jaren heen hebben betoverd. Vandaag vieren we de godin van de pop, een gay-icoon en de koningin van de heruitvinding: Cher.

Een vroege start in de showbizz

Cherilyn Sarkisian, bekend als Cher, valt al op de lagere school op door haar lage, doordringende stemgeluid. Tijdens de muziekles wordt ze in een aparte groep ingedeeld omdat ze als vrouw niet bij de bassen, sopranen of alten past. Haar stem blijkt een lage contra-alt te zijn, maar ze kan ook zeer hoge noten bereiken. Dit maakt haar een uniek fenomeen met een herkenbaar geluid.

Op vierjarige leeftijd weet Cher al dat ze een carrière in de showbizz wil. In de jaren '60 ontmoet ze de charismatische Sonny Bono, die een groot netwerk in de muziekindustrie heeft. Samen met Sonny bestijgt ze de hitlijsten en presenteren ze 'The Cher Show', waar Cher gevoelige vragen stelt aan bekende muzikanten en af en toe zelf zingt.

De Godin van de Pop

Cher staat bekend om haar iconische uithalen, die lastig zijn om zuiver na te bootsen. Ondanks haar immense talent blijft Cher bescheiden. Haar unieke stemgeluid en persoonlijkheid zorgen ervoor dat ze een enorme schare fans heeft, vooral binnen de LHBTQ+ community, waar ze wordt gekroond tot de Godin van de Pop.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een onvermoeibare legende

Cher durft te experimenteren en vindt zichzelf voortdurend opnieuw uit. Met een flinke dosis zelfspot, een strak lijf, veel veren en haar legendarische stem groeit ze uit tot een van de meest invloedrijke artiesten ooit. Haar giga-hit 'Believe' maakt gebruik van autotune als instrument, een primeur in de muziekwereld.

Inmiddels is Cher 78 jaar oud en treedt ze nog steeds op. Haar geheim? Jonge mannen daten en intensief trainen: drie keer per dag gewichtheffen, spinnen en hardlopen, terwijl ze tegelijkertijd zingt.

Een indrukwekkende zangeres en een fascinerend mens. Cher, welkom in de Gouden Strot.

Luister hieronder het fragment van Gouden Strot terug:

Video niet beschikbaar

De Gouden Strot

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies en De Gouden Snaar, waarin de beste drummers en basgitaristen ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Strot eert Emmely dit keer de beste zangers in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat!

Ster advertentie
Ster advertentie