Pink Floyd steunt Oekraïne met nieuwe single Hey, Hey, Rise Up
- Nieuws
- Pink Floyd steunt Oekraïne met nieuwe single Hey, Hey, Rise Up
Pink Floyd heeft de eerste single in bijna dertig jaar tijd uitgebracht. Met Hey, Hey, Rise Up breekt de legendarische Britse band een lans voor de Oekraïense bevolking.
Hey, Hey, Rise Up vormt het eerste nieuwe werk van Pink Floyd sinds het album The Division Bell uit 1994 (in 2014 verscheen nog wel The Endless River, dat grotendeels bestond uit materiaal dat voor The Division Bell werd opgenomen). De track is opgenomen door David Gilmour en Nick Mason, die worden bijgestaan door bassist Guy Pratt en toetsenist Nitin Sawhney. Daarnaast is een sample te horen van Andriy Khlyvnyuk, de zanger van de Oekraïense band Boombox.
Alle opbrengsten van de single gaan naar Oekraïne. "Ik hoop dat het veel steun en publiciteit voortbrengt", laat David Gilmour in een statement weten. "We hopen veel geld in te zamelen voor goede doelen, en morele steun te bieden. Op deze manier willen we onze steun aan Oekraïne betuigen en laten zien dat het grootste deel van de wereld niet accepteert dat een grootmacht een democratisch land binnen kan vallen."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Oekraïense familie
De oorlog heeft ook een persoonlijk tintje voor Gilmour: de schoondochter van de gitarist is Oekraïens, net als zijn kleinkinderen. "Zoals zovelen hebben wij de woede en frustratie gevoeld door deze verachtelijke inval van een onafhankelijk, vredig en democratisch land", laat hij weten.
Gilmour werkte in 2015 al samen met Khlyvnyuk, de zanger die op Hey, Hey, Rise Up te horen is. De muzikanten speelden destijds op een benefietconcert voor Belarus Free Theatre, een theatergroep uit Wit-Rusland. Als frontman van Boombox was Khlyvnyuk in februari bezig aan een tour door Amerika toen Oekraïne werd binnengevallen. De zanger is toen teruggekeerd naar zijn thuisland om tegen de Russen te vechten.
Een video waarin Khlyvnyuk op een plein in Kyiv het Oekraïense patriottische lied The Red Viburnum zong gingen onlangs viral. Die clip wordt gesampled in het nummer van Pink Floyd. "Hij staat op een plein in Kyiv met een prachtige kerk met een gouden koepel op de achtergrond en zingt in een stad die verstoken is van verkeers- of achtergrondgeluiden vanwege de oorlog", legt Gilmour uit. "Het was een moment dat zo krachtig was, dat ik er meteen muziek onder wilde zetten."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Pink Floyd nam Hey, Hey, Rise Up ruim een week geleden op. Gilmour liet het nummer telefonisch horen aan Khlyvnyuk, die gewond raakte tijdens de oorlog en momenteel in het ziekenhuis ligt. "Hij gaf me zijn zegen", vertelt Gilmour, "we hopen in de toekomst in levende lijve samen te werken."
Streamingsdiensten
Onlangs maakte Pink Floyd via social media bekend hun muziek van na 1987, evenals het solowerk van Gilmour, van streamingsdiensten in Rusland en Wit-Rusland te verwijderen. Gilmour voegde daaraan toe: "Russische soldaten, stop met het vermoorden van jullie broeders. Mijn schoondochter is Oekraïens en mijn kleinkinderen willen hun prachtige land bezoeken en leren kennen. Stop hiermee voordat alles is vernietigd."
Pink Floyd in de NPO Radio 2 Top 2000
Met twaalf noteringen is Pink Floyd goed vertegenwoordigd in de NPO Radio 2 Top 2000. In 2021 is de hoogste notering voor Wish You Were Here op plek 13.
Gerelateerd nieuws
NPO Radio 2 Top 2000
Roger Waters bouwt emotionele muur in klassieker Another Brick In The WallNPO Radio 2 Top 2000
Kate Bush & David Gilmour met legendarische liveversie van Running Up That HillPodcast
Blokhuis de Podcast: Gitaarheld David GilmourNPO Radio 2 Top 2000
Echoes: Pink Floyds psychedelische meesterwerk dat nooit meer gespeeld zal worden