NPO Radio 2 Top 2000

Bruno Mars verrast tijdens de 53ste Grammy Awards met een bijzondere versie van Grenade

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Bruno Mars verrast tijdens de 53ste Grammy Awards met een bijzondere versie van Grenade

Alles over hebben voor een vrouw die jouw affectie niet deelt; Bruno Mars schrijft in 2010 een gigantische hit over gedoemde liefde en scoort daarmee een wereldwijde hit. Hoe veelzijdig de zanger en producer daadwerkelijk is, laat hij zien als hij een compleet nieuwe spin aan het nummer geeft tijdens zijn Grammy-optreden in 2011.

Over het ontstaan van Grenade – de promotiesingle voor zijn debuutalbum Doo-Wops & Hooligans - bestaan verschillende verhalen. Zo zou de Hawaiiaanse zanger Grenade hebben geschreven met zijn songwriting-team, bestaande uit Philip Lawrence en Ari Levine, Brody Brown, Andrew Wyatt en Claude Kelly.

Break-up en Blanco

Lawrence zou in 2010 worstelen met een nare break-up. Iets waar Bruno regelmatig de draak mee steekt: "Hij was met dit meisje en hij zou alles voor haar doen, en zij niet", vertelt Kelly in gesprek met Bart Herbison van Nashville Songwriters Association International. "We begonnen hele extreme voorbeelden te noemen: 'Je springt uit een vliegtuig' of 'een haai zou je opeten', en toen werd het grappig."

Ze vervolgt: "We begonnen te beseffen dat dit eigenlijk best catchy was. Dus hebben we iemands pijn gepakt en er een behoorlijk goede plaat van gemaakt."

Maar vlak voordat Mars Doo-Wops & Hooligans uitbrengt in oktober van dat jaar, vertelt de artiest tegen Idolator een ander verhaal. Muziekproducent en songwriter Benny Blanco, een vriend van Mars, is wat nummers voor hem aan het spelen als er een songtekst voorbijkomt in lijn met Grenade. "Hij zei: 'Deze band heeft geen contract, dit is een cd die niet is uitgebracht. ' Ik zei tegen Benny: 'Ik kan me daar zo goed in vinden, ik wil dat overnemen en het mijn eigen maken.' Hij had contact met de kerel en ik begon eigenlijk mijn versie te schrijven."

Wereldhit in zwart-wit

Het resultaat is in ieder geval duidelijk: Grenade is een wereldwijde hit. In Nederland staat het nummer maar liefst 12 weken in de Top 40. De single en Mars’ debuutalbum katapulteren hem naar een nieuwe level van roem. Datzelfde jaar neemt de zanger al een Grammy Award mee naar huis voor Best Male Pop Vocal Performance.

Een jaar later is hij opnieuw te gast bij de welbekende awardshow en dan niet alleen vanwege de - opnieuw - vele nominaties. De zanger trakteert samen met B.o.B en Janelle Monáe het met sterren gevulde publiek op een live-medley, inclusief een 50’s-inspired doo-wop-versie van zijn hit Grenade. Check hieronder het spectaculaire zwart-wit-optreden:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bruno Mars in de NPO Radio 2 Top 2000

Bruno Mars staat sinds 2011 in de NPO Radio 2 Top 2000. Hoe zijn nummers zich door de jaren heen hebben bewogen door de Top 2000? Check hier de statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie