NPO Radio 2 Top 2000

Coldplays Speed of Sound is een 'Kate Bush-lied over wonderen'

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Coldplays Speed of Sound is een 'Kate Bush-lied over wonderen'

"Als je het kon zien, zou je het begrijpen." Coldplay-frontman en kersverse vader Chris Martin probeert in 2004 zijn gevoelens op papier te zetten als hij werkt aan het volgende Coldplay-album, terwijl de band sleutelt aan een beat à la Running Up That Hill. Lees hieronder het verhaal achter Speed of Sound.

In 2005, 3 jaar na A Rush of Blood to the Head, breekt een nieuw tijdperk aan voor Coldplay. Een periode van introspectie en wat muzikale experimenten van de band resulteren in een breder geluid dan te horen is op de eerste twee albums. De meningen over opvolger X&Y zijn aanvankelijk verdeeld. Enerzijds klinkt er kritiek, anderzijds is er een flinke schare fans die de nieuwe richting gretig omarmt. Die laatste groep blijkt de overhand te hebben; meerdere tracks van de plaat groeien uit tot Coldplay-klassiekers, waaronder Fix You en Speed ​​of Sound.

Apple en Kate

Tijdens het maken van studioalbum nummer drie, X&Y heeft Coldplay een opmerkelijk doel: de mannen willen een Kate Bush-geïnspireerd nummer schrijven. "We wilden een nummer met veel tom-toms", vertelt frontman Chris Martin tegen YAHOO! Music News in het voorjaar van 2005. "Sommige bands zijn terughoudend om toe te geven dat ze dingen overnemen van andere artiesten en bands waar ze naar luisteren", licht bassist Guy Berryman toe in een interview met ContactMusic. "In dat opzicht zijn we schaamteloos, we vinden het niet erg om het te vertellen."

Bush' hit Running Up That Hill is overigens niet Martins enige inspiratiebron. In 2004 verwelkomt hij dochter Apple met zijn toenmalige partner Gwyneth Paltrow. "Ik heb net een dochter gekregen en had een soort gevoel van ontzag en verwondering, dus het nummer is een soort Kate Bush-lied over wonderen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Opmaat naar (nog meer) succes

Speed of Sound is de leadsingle van X&Y en is in 2005 hun meest succesvolle nummer tot dan toe. Het debuteert op nummer 8 in de Amerikaanse Billboard Hot 100-lijst en behaalt daarmee de eerste Top 10-hit van de band in de VS. Als kers op de taart wint de Britse band in 2005 de MTV Europe Music Award voor Best Song.

Ook in Nederland doet de track het goed. In de zomer van 2005 piekt het nummer op een zesde plek in de Top 40. Met Talk, de derde single op dit album, boekt de groep een overtreffend succes; het nummer voert maar liefst vier weken de hitlijst aan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie