NPO Radio 2 Top 2000

Eagles slaan een nieuwe weg in met One Of These Nights

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Eagles slaan een nieuwe weg in met One Of These Nights

"Een ‘nasty’ nummer met mooie zang." In 1975 bewegen Eagles' Don Henley en Glenn Frey weg bij hun kenmerkende countryrock-sound en brengen ze het soulvolle One of These Nights uit.

Eagles-frontmannen Don Henley en Glenn Frey richten zich tot 1975 voornamelijk op countryrock-ballads. Maar voor hun vierde studioalbum willen de twee het over een andere boeg gooien. Frey, die op dat moment veel luistert naar soul, laat zich inspireren door muziek van sterren als B.B. King.

'Veel bite'

In een interview met Rolling Stone uit 1975 vertelt hij hoe het nummer tot stand komt: "Ik luisterde naar platen van Spinners en Al Green toen ik het op de piano begon te schrijven", zei hij. "We wilden dat One of These Nights veel bite zou hebben."

De muzikant zelf schaart One of These Nights onder zijn favoriete Eagles-nummers. In zijn ogen toont de hit aan dat hij en Don Henley buitengewoon klikken als songwriters. "Ik begon met de muziek, Don begon met de lyrics", vervolgt hij. "Wat meestal gebeurt, is dat als we het ding samen laten smelten, dat hij betrokken raakt bij de muziek en ik bij de songtekst." En zo gebeurt dat ook op One of These Nights. Het resultaat is een Eagles-klassieker waarop niet alleen invloeden van soul te horen zijn, maar waarop ook wat r&b en zelfs een vleugje disco te herkennen is in de drums.

Don Felder

Nieuwe inspiratie is niet de enige reden dat de tracks op dit vierde album een andere sound hebben. Don Felder, de spiksplinternieuwe gitarist van de Amerikaanse rockband, bedenkt de openingsbaslijn voor One of These Nights. Volgens Henley zijn de gitaarpartijen van zijn nieuwe collega de sleutel tot het succes van het nummer. De laatste paar singles die de band had uitgebracht, waren in zijn ogen te tam. Maar "met Don Felder kunnen we echt rocken", zegt Henley in hetzelfde interview. "Hij heeft ons gehaaider gemaakt en hij heeft een geweldige gitaarsolo neergezet op One of These Nights."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In een interview met Phonograph Record in 1975 vertelt gitarist Glenn Frey dat het nummer draait om plannen die je van plan bent 'ooit' te verwezenlijken: "Het alsof je dingen uitstelt... Ik weet zeker dat iedereen wel eens heeft gezegd: 'Een van deze avonden ga ik...' Ik ga terugrijden naar dat restaurant en neem die serveerster in mijn armen, wat dan ook. Vind dat meisje, verdien dat geld, koop dat huis. Iedereen heeft z'n ultieme droom, het 'bewaren voor ooit'. En 'ooit' is aan jou."

Ster advertentie
Ster advertentie