NPO Radio 2 Top 2000

Het verhaal achter Paul Simons Diamonds On The Soles Of Her Shoes

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Het verhaal achter Paul Simons Diamonds On The Soles Of Her Shoes

Voor zijn Graceland reist Paul Simon in 1985 af naar Zuid-Afrika om op te nemen met lokale artiesten. Hier ontmoet hij ook Ladysmith Black Mambazo, met wie hij Diamonds On The Soles Of Her Shoes opneemt.

Nadat Paul Simon en jeugdvriend Art Garfunkel in 1970 de wegen scheiden, zet de zanger zijn solocarrière in. Zes studioalbums later vindt Simon het tijd om zijn horizon te verbreden. Nadat hij een tape met mbaqanga-muziek (een Zuid-Afrikaanse muziekstijl) hoort, raakt hij geïnspireerd. Voor de opnames van zijn zevende studioalbum Graceland vertrekt hij in 1985 dan ook naar Zuid-Afrika.

Homeless

In Zuid-Afrika ontmoet Simon Joseph Shabalala, de leider van mannelijk zangkoor Ladysmith Black Mambazo. Hij neemt een flink aantal nummers op met verschillende lokale muzikanten, waaronder die van Ladysmith Black Mambazo, waarna hij hen uitnodigt mee te komen naar Londen. Hier neemt hij met de groep het nummer Homeless op.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geluk bij een ongeluk

De samenwerking bevalt zo goed, dat Simon de Zuid-Afrikaanse groep uitnodigt naar New York te komen in de periode dat hij Graceland aan het afmaken is. Simon is gevraagd op te reden bij Saturday Night Live, en hij wil niets liever dan dat de band met hem meespeelt. Rond dit optreden krijgt de zanger te horen dat zijn nieuwe album pas later in het jaar zou uitkomen. Voor Simon een geluk bij een ongeluk: dit geeft de zanger de tijd om toch nog een laatste nummer op te nemen met de band, nu ze toch in de buurt zijn.

Geen diepe betekenis

Dit laatste nummer wordt Diamonds On The Soles Of Her Shoes. Simon schrijft het nummer met Shabalala, die als intro een stuk tekst in Zulu verzorgt. Een rits getalenteerde muzikanten, waaronder Ray Phiri op de gitaar, Youssou N'Dour op de percussie en Bakithi Kumalo op de bas, maken het plaatje compleet. Een diepe betekenis heeft het nummer niet - Simon vond het tijd om de wereld kennis te laten maken met Zuid-Afrikaanse muziek, niet om een politiek statement te maken. Daarbij geeft hij aan niet goed te zijn in nummers met een politieke lading.

Graceland wordt het meest succesvolle album dat Simon ooit uitbracht. Het album verkoopt meer dan zestien miljoen kopieën en wint in 1987 een Grammy voor beste album van het jaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Diamonds On The Soles Of Her Shoes in de NPO Radio 2 Top 2000

Diamonds On The Soles Of Her Shoes staat al jaren in de NPO Radio 2 Top 2000. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie