Muzieknieuws

Blokhuis de Podcast: Paul Simon’s omstreden reis naar Zuid-Afrika

foto: YouTube screenshotfoto: YouTube screenshot
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: Paul Simon’s omstreden reis naar Zuid-Afrika

‘You Can Call Me Al’ is in Nederland de grootste hit die we van hem kennen, we hebben het over niemand minder dan de Amerikaanse singer-songwriter Paul Simon. Het is onderdeel van zijn album ‘Graceland’: een album waarop hij Afrikaanse en Amerikaanse elementen samenbrengt tot een compleet nieuwe muziekbeleving. Op dit moment draait er in de bioscopen een documentaire over het leven van Paul Simon; een goed moment voor Leo om dieper in te gaan op dit populaire, maar omstreden album.

De meeste mensen zullen Paul Simon kennen als onderdeel van het populaire muziekduo ‘Simon & Garfunkel. Samen met Art Garfunkel domineerden zij de hitlijsten vanaf de jaren ‘60 en brachten zij meerdere iconische platen uit, zoals ‘The Sound of Silence’ en Mrs. Robinson’. Toch was het niet altijd rozengeur en maneschijn tussen de twee, want al vanaf de jaren ’70 kwam meermaals naar buiten dat de twee weer een fikse ruzie hadden.

Quote

“I Ain’t Gonna Play in Sun City”

Paul Simon

In de jaren ’80 was het Apartheidsregime in Zuid-Afrika in volle gang en was het verschil tussen ‘wit’ en ‘zwart’ enorm groot. Na onderdeel geweest te zijn van het nummer ‘We Are The World’ van ‘USA for Africa’, voelde Simon zich geroepen om naar Afrika te gaan. Echter vermeed hij het bekende ‘Sun City’; een luxe resort in Zuid-Afrika voor uitsluitend witte mensen. Grote artiesten zoals Elton John en Queen traden hier graag op, maar Simon wilde zich juist meer onderdompelen in de Afrikaanse cultuur en daar inspiratie opdoen.

Een gevoelige snaar

In de podcast neemt Leo Blokhuis je mee in het creatieproces van het album Graceland. Wat inspireerde Simon om dit album te maken? Verder neemt hij je mee in hoe het album werd ontvangen door zowel de Amerikaanse als Afrikaanse culturen. Werd het overal even positief op gereageerd? Wat deze plaat zo anders maakt van Paul Simons’

#33 - Paul Simon's omstreden reis naar Zuid-Afrika: Graceland (S05) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Daar kun je jezelf ook op abonneren zodat je nooit meer een nieuwe aflevering mist!

Opmerkingen over deze podcast? Mail ons op podcast@bnnvara.nl.

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je iPhone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie