NPO Radio 2 Top 2000

Madonna werd afgewezen voor de zang van Massive Attacks Teardrop

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Madonna werd afgewezen voor de zang van Massive Attacks Teardrop

Er zijn weinig liedjes waarbij zoveel grote namen betrokken zijn als bij Massive Attacks Teardrop: Elizabeth Fraser, Madonna, Jeff Buckley, en zelfs een film en een televisieserie spelen allemaal een rol bij dit nummer. Hieronder lees je hoe deze namen samenkomen in de fascinerende geschiedenis van dit iconische lied.

Triphopband Massive Attack uit Bristol maakt in 1991 hun doorbraak met het debuutalbum Blue Lines, gevolgd in 1995 door het tweede album Protection. De band brengt Teardrop in 1998 uit als tweede single van hun derde studioalbum, Mezzanine. Dit nummer zal veruit hun bekendste nummer worden.

Bijna een andere stem

Hoewel de betoverende zang van Elizabeth Fraser, de leadzangeres van Cocteau Twins, is wat dit nummer zijn karakter geeft, was dit bijna anders geweest. Mushroom, een lid van Massive Attack, had oorspronkelijk de stem van niemand anders dan Madonna in gedachten voor het lied. De zangeres heeft laten weten dat ze het nummer leuk vond. Toch besloten de bandleden op democratische wijze niet met haar in zee te gaan, vertelt Teardrop-producer Neil Davidge in een interview met Headliner Magazine. Wij kunnen slechts gissen naar hoe het lied had geklonken als Madonna de zang voor haar rekening had genomen.

Tragisch toeval

De tekst en eveneens het arrangement van het lied zijn voorzien door Fraser. De zangeres had tijdens de mid jaren 90 een relatie met Jeff Buckley, die op tragische wijze in een verdrinkingsongeval overleed terwijl ze het lied aan het opnemen was. Hierover vertelt ze in een interview met The Guardian: “Dat was zo raar, ik had brieven erbij gepakt en ik dacht aan hem. Dat nummer gaat een beetje over hem - zo voelt het voor mij in ieder geval.”

Met een beat die een hartslag nabootst en een intro die een minuut telt, begint Teardrop op een mysterieuze en meeslepende toon. De hypnotiserende geluiden, kenmerkend voor Massive Attacks triphopstijl, creëren een sfeer die dromerig aanvoelt. Deze klank wordt versterkt door een nog meer geheimzinnige videoclip, die geregisseerd is door Walter Stern. Hierin zien we een foetus die de tekst van Teardrop meezingt. “Het is min of meer een viering van het leven”, aldus Massive Attack over de clip in Undercover Magazine. Voor de muziekvideo heeft Stern de MTV Europe Music Video Award ontvangen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gewilde titelsong

Niet alleen Madonna had interesse in het nummer, ook de producers van de film American Beauty zagen potentie in het lied en beschouwden het als een perfecte match voor hun soundtrack. Na het lezen van American Beauty’s samenvatting wees Massive Attack dit aanbod af. Hier had de band later spijt van, gezien het grote succes van de film, aldus bandlid 3D. Wel werd Teardrop het titelnummer van de populaire Amerikaanse ziekenhuisserie House, M.D.

Teardrop in de NPO Radio 2 Top 2000

Teardrop van Massive Attack heeft tien keer in de NPO Radio 2 Top 2000 gestaan, met als hoogste notering plek 520. Benieuwd naar het stijgen en dalen van een nummer in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie