Michelle van The Beatles is ontstaan als versiertruc en geïnspireerd door Nina Simone
Hoewel je misschien zou denken dat Paul McCartney het nummer Michelle toewijdde aan een vriendinnetje, ligt de waarheid net even anders. Zo kwam de Rubber Soul-klassieker voort uit een zelfbedachte versiertruc, en is er inspiratie gehaald uit een plaat van Nina Simone.
In de winter van 1965 brachten The Beatles hun zesde studioalbum uit. Rubber Soul, met daarop klassiekertjes als Drive My Car en Norwegian Wood, werd een groot succes. Een grote factor in dat succes was het nummer Michelle. Zo werd het na de albumrelease ook nog uitgebracht als single, onder andere in ons eigen land, waar hij piekte op de eerste plaats van onze hitlijst.
Versiertruc
Voor het verhaal achter Michelle moeten we terug naar de jaren vijftig. Paul McCartney, dan nog geen wereldster maar een doodnormale jongen, brengt zijn uren door in en rond Liverpool. Hij werd regelmatig uitgenodigd voor de studiefeestjes van Austin Mitchell, een tutor van John Lennon op de kunstschool, en daar nam hij gretig gebruik van. ‘’Je had daar misschien de kans om een meisje te regelen en er was drank. Dat waren beide grote doelen in die tijd. Ik kan mij herinneren dat ik daar geheimzinnig in de hoek zat met mijn gitaar en een zwarte coltrui aan. Door het Franse nummer dat ik speelde, en omdat ik net deed alsof ik die taal sprak, hoopte ik stiekem dat iemand zou denken dat ik een Franse intellectueel zou zijn’’, aldus Paul McCartney in het boek Many Years From Now. Alhoewel deze truc uiteindelijk niet werkte om er daadwerkelijk meiden mee te versieren, zou het hem later wel veel opleveren.
Het schrijfproces
Rond de tijd dat Rubber Soul werd geschreven, zochten de mannen van The Fab Four naar nieuwe impulsen. Het kwam daarom ook niet slecht uit dat Paul jaren daarvoor zo’n hopeloze romanticus was geweest. ‘’John vroeg aan mij of ik mij het Franse nummer nog kon herinneren dat ik altijd speelde op feestjes. Hij vond het namelijk goed klinken en zei dat ik er wat mee moest doen. Dat is maar goed ook, want we moesten onze albums vullen met zeker veertien nummers’’, aldus Paul McCartney in hetzelfde boek. In dezelfde periode ging Paul regelmatig op bezoek bij zijn oude schoolvriend Ivan Vaughan, wiens vrouw Jan een lerares Frans was. Omdat hij de naam Michelle erg mooi vond, vroeg hij haar of er een Frans woord was dat daarop rijmde. Met ‘ma belle' wist Jan daar wel iets op, en met een kleine les over de taal van de liefde ontstonden alle overige Franse stukken in het nummer.
Ook John Lennon heeft zijn steentje bijgedragen aan deze NPO Radio 2 Top 2000-klassieker. ‘’Ik was ergens aanwezig toen Paul langsliep en de eerste akkoorden neuriede. Daarna vroeg hij welke richting hij op moest met de rest van het nummer’’, gaf Lennon aan in het boek All We Are Saying. De Imagine-zanger luisterde die tijd veel naar Nina Simone, en in het specifiek naar I Put A Spell On You. In het nummer zong ze ‘I love you, I love you’, wat hij wel vond passen in Michelle. ‘’Mijn bijdrage aan Pauls nummers mondt eigenlijk altijd uit in het bijbrengen van een ‘bluesy’ randje. Hij zorgde voor het optimisme en de lichtere toon, terwijl ik de droevigheid met mij meebracht.’’
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Michelle in de NPO Radio 2 Top 2000
Sinds de eerste editie van de NPO Radio 2 Top 2000 is Michelle al terug te vinden in de lijst der lijsten. Benieuwd naar het stijgen en dalen van deze en andere nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!
Gerelateerd nieuws
NPO Radio 2 Top 2000
Dit is de NPO Radio 2 Top 2000-lijst van 2024NPO Radio 2 Top 2000
Chris Martin in Madurodam: Coldplays 'onbekende' videoclip van Viva La VidaNPO Radio 2 Top 2000
Toeterende auto's vormen basis voor Summer in the City van The Lovin' SpoonfulNPO Radio 2 Top 2000
Waarom Live at the Apollo van James Brown zo'n bijzonder album is