Bee Gees schrijven Massachusetts voor ze voet in de Amerikaanse staat zetten
10 jaar voor iconische Bee Gees' disco hits van Saturday Night Fever, brengen de gebroeders Gibbs de aangrijpende klassieker Massachusetts uit. Maar laat je oren je niet bedriegen: het is namelijk niet de liefde voor de Amerikaanse staat die het trio drijft...
"Feel I'm goin' back to Massachusetts." Wie Massachusetts luistert, hoort Robin Gibb - die met deze single voor het eerst de leadzang op zich neemt - het verlangen bezingen terug te keren naar de staat in het Noord-Oosten van Amerika. De zanger lijkt niet alleen heimwee hebben naar de regio, hij koestert ook warme gevoelens voor een vrouw die hij daar "alleen heeft achtergelaten".
'Iets magisch'
Een prachtige nostalgische songtekst, maar – helaas voor de romantici onder ons - niet op waarheid gebaseerd. De gebroeders Gibb hebben in de zomer van 1967, wanneer ze het nummer produceren, de staat zelfs nog nooit aangedaan. De groep is simpelweg gecharmeerd van de naam. Robin Gibb vertelt in 1000 UK #1 Hits tegen Jon Kutner en Spencer Leigh: "We zijn er nog nooit geweest, maar we hielden van het woord en er is altijd iets magisch aan Amerikaanse plaatsnamen. Het werkt alleen met Britse namen als je het als een volksliedje doet. Roger Whittaker deed dat met Durham Town."
De Bee Gees voelen geen noodzaak om te putten uit hun persoonlijke leven en geven voorrang aan de muziek boven de tekst. De enige uitzondering? De titel. "We hebben altijd geloofd dat er niet zoiets bestaat als een titel waar je geen nummer voor kunt schrijven, zoals Massachusetts", vertelt Robin Gibb tegen Daniel Rachel, auteur van The Art of Noise: Conversations with Great Songwriters. "We schreven het in een boot in de haven van New York als uitdaging. Als je terugkijkt, is het als songwriter een hele goede oefening om jezelf uit te dagen iets te doen; we waren nog nooit in Massachusetts geweest. Het is een ongebruikelijke titel met al de s'en.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Massachusetts is niet alleen een 'hele goede oefening', het is ook ontzettend lucratief. In de herfst van '67 bereiken de Bee Gees nummer 1 in Groot-Brittannië, waar ze maar liefst 4 weken blijven. Ook in Nederland scoren de broers een nummer 1-hit. Maar opmerkelijker is een gelijke prestatie in Japan. Bee Gees is de eerste niet-Japanse act die in 1968 bovenaan de Oricon Singles Chart, de Japanse singles-hitlijst, staat.
The Seekers
Een groot succes dus, al schrijven de Bee Gees de single niet voor eigen gebruik. De opname van Massachusetts is oorspronkelijk bedoeld voor de Australische popgroep The Seekers. Maar de Bee Gees slagen er niet in het nummer aan de groepen te overhandigen, dus nemen ze het uiteindelijk toch zelf op.
Wanneer The Seekers in 2003 nog een laatste keer op tour gaan door Amerika, brengen ze met hun uitvoering een eerbetoon aan Maurice Gibb, die eerder dat jaar tijdens een operatie overlijdt. Het nummer doet het zo goed bij het publiek, dat de groep bijna een halve eeuw later alsnog een eigen versie van het nummer opneemt.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Gerelateerd nieuws
Podcast
Blokhuis de Podcast: Bee Gees van schuchtere ballades naar knallende discoMuzieknieuws
Kijktip: Leo Blokhuis viert de muziek van de Bee Gees in Blokhuis ExtraProgramma
Hoe Bee Gees-drummer Dennis Bryon een levensredder werdNPO Radio 2 Top 2000
De vijf hoogste noteringen van Bee Gees in de NPO Radio 2 Top 2000