NPO Radio 2 Top 2000

Queens Somebody To Love is gospel in een opera-rock jasje

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Queens Somebody To Love is gospel in een opera-rock jasje

Somebody To Love is steevast een van de hoogste noteringen van Queen in de NPO Radio 2 Top 2000. In 1981 staat de band met een spetterende liveversie van het nummer in Montreal.

Somebody To Love is niet weg te denken uit de wereld van de rockmuziek. Britse rockband Queen brengt het nummer uit in 1976 op album A Day At The Races, en in 1981 verschijnt het op Greatest Hits, dat bovenaan het lijstje van best verkochte albums in het Verenigd Koninkrijk staat.

Aretha Franklin

Het nummer is een product van Freddie Mercury: een bombastische zanger die met bakken gevoel zijn teksten voortbracht. Als we kijken naar de andere kant van het muziekspectrum, vinden we Aretha Franklin: een zangeres die altijd met gigantische kracht en emotie achter de microfoon stond én een vrouw waar Mercury enorm tegenop keek. Toen hij in de pen kroop voor de tekst van Somebody To Love, had hij dan ook constant Franklin in gedachten - hij wilde voor dit nummer niets liever dan het gospelgevoel nabootsen dat hij zo bewonderde. En dat is dubbel en dwars gelukt: het nummer heeft het kenmerkende opera-rockgeluid van Queen, overgoten met een gospelsausje. Roadcrew-hoofd Peter Hince geeft in een interview met Greatest Hits Radio aan dat Mercury Somebody To Love zelfs superieur beschouwde aan Bohemian Rhapsody: "Hij vond het puur als stuk songtekst beter." Geruchten gaan dat het zelfs zijn favoriete Queen-nummer ooit was.

In de videoclip van het nummer zien we Mercury, Brian May, Roger Taylor én John Deacon samen rond de microfoon staan voor het gospelstuk van het nummer. In werkelijkheid waren het echter alleen de eerste drie die hun stem leenden voor de zang. Deacon beschouwde zichzelf geen groot zanger. "Esthetisch gezien moest je ze alle vier rond de microfoon hebben, maar John zong niet op de plaat. Met eigen bevestiging had hij de stem niet. Hij zong wel op het podium, maar de crew hield het microfoonvolume altijd heel laag", legt Hince uit aan Mojo Magazine.

Gelikt

"Bij de crew waren er nummers die je leuk vond en die je niet leuk vond", vertelt Hince aan Mojo over de favoriete nummers van de crew als ze op tour waren. Hij geeft aan dat dit altijd een van de favorieten was. "De studioversie was erg gelikt, maar op het podium zat er zoveel meer pit in." Dit laatste zien we terug als de mannen in 1981 in Montreal zijn. Tijdens twee concerten in de Canadese stad vinden de opnames plaats van livealbum Queen Rock Montreal. Somebody To Love staat vanzelfsprekend ook op de setlist. De mannen zijn in topvorm: geen noot mist en geen uithaal is onzuiver. En de stem van John Deacon? Die is nergens te bekennen.

Bekijk het optreden hieronder!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Queen in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staat de band welgeteld 36 keer in de lijst der lijsten. Hun hoogste notering is Bohemian Rhapsody op plek 1. Somebody To Love staat op plek 87. De andere versie met George Michael vind je op plek 47. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie