Met A Forest vond The Cure zijn identiteit
The Cure-frontman Robert Smith mag vandaag 64 kaarsjes uitblazen. Hoog tijd om in het verhaal te duiken achter The Cure’s grootste hit: A Forest.
Robert Smith richt de band op als hij student is in Crawley. Onder verschillende namen en in verschillende samenstellingen treden ze op, tot het in 1978 uitmondt in The Cure. De band heeft een totaal andere sound dan andere artiesten en trekt daarmee de aandacht van Fiction Records, bij wie ze meer dan 20 jaar onder contract zullen staan.
'Het oorspronkelijke Cure-geluid'
In 1980 volgt Seventeen Seconds het debuutalbum Boys Don’t Cry op. De titel van de tweede plaat is een verwijzing naar hoe vaak er zelfmoord wordt gepleegd. Die zwaarmoedige toon klinkt ook door in hun nummers, waaronder het onheilspellende A Forest. De spaarzame lyrics in het nummer worden vaak gezien als een metafoor voor desillusie, verdwaling, eenzaamheid en vervreemding. Maar Smith onthulde jaren na het uitbrengen van het nummer dat A Forest simpelweg draait om een bos.
A Forest is de eerste single waarmee The Cure een plaats in de Nederlandse hitlijsten weet te bemachtigen. Een keerpunt voor de band, zo omschrijft Smith het zelf als hij in 1992 wordt geïnterviewd voor de Chicago Tribune: "A Forest is het oorspronkelijke Cure-geluid. Het was waarschijnlijk voor het eerst dat mensen die naar The Cure luisterden dachten dat we misschien nog iets konden bereiken, inclusief mezelf."
Met A Forest vinden de mannen van The Cure hun identiteit. Na hun eerste hit volgens in de 80’s en 90’s dan ook meerdere hits, waaronder Boys Don’t Cry, Why Can't I Be You en Close To Me.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
The Cure in de NPO Radio 2 Top 2000
The Cure staat in 2022 met 6 noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000. A Forest is terug te vinden op nummer 36 in de lijst der lijsten. Andere noteringen voor de band zijn Lullaby (552), Friday I'm In Love (627), Boys Don't Cry (702), Close To Me (1011) en Lovesong (1526).