NPO Radio 2 Top 2000

Succes en spijt: Yann Tiersen breekt door met Comptine d'un autre été: L'après-midi

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Succes en spijt: Yann Tiersen breekt door met Comptine d'un autre été: L'après-midi

In 2001 brengt Yann Tiersen Comptine d'un autre été: L'après-midi uit, dat hij componeert als onderdeel van de soundtrack voor de Franse film Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain. Ondanks het daverende succes, wordt de Franse componist liever niet geassocieerd met zijn wereldberoemde filmmuziek…

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain volgt het leven van een jonge serveerster uit Parijs. Amélie (Audrey Tautou) is als kind getraumatiseerd door de plotse dood van haar moeder en haar teruggetrokken vader die het verlies van zijn vrouw maar slecht kan verwerken. De Parisienne put als volwassen vrouw troost uit de kleine dingen in het leven en spendeert het overgrote deel van haar tijd met haar hoofd in de wolken.

Amélie

Wanneer Amélie op een dag in haar appartement een doosje vindt met daarin spulletjes van een kind dat er decennia voor haar woonde, gaat ze opzoek naar de eigenaar. Ze doet zichzelf een belofte: als ze de man vindt en gelukkig maakt met haar vondst, zal ze haar leven wijden aan het helpen van anderen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De film, een Franse productie van regisseur Jean-Pierre Jeunet, staat bekend als een moderne klassieker. In 2002 komt de film in aanmerking voor maar liefst vijf Oscars, het script is goed voor een BAFT award en er volgen nog talloze andere nominaties. Maar het zijn niet alleen het scenario, cast en regisseur die in de prijzen vallen. Ook de tot dan toe relatief onbekende Franse componist Yann Tiersen wordt geprezen om zijn soundtrack.

Regisseur Jeunet wil in eerste instantie Michael Nyman vragen een soundtrack te maken voor zijn film, maar deze weigert. Als iemand Jeunet een cd van Yann Tiersen geeft, is het liefde bij de eerste beluistering. In Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain verwerkt hij voornamelijk bestaande stukken van Tiersen, waarvoor hij netjes de rechten koopt. Maar de componist schrijft ook nieuwe muziek voor de film, waaronder een originele hoofdsoundtrack: La Valse d'Amelie.

Bijzondere soundtrack

De filmmuziek van Tiersen versterkt het romantisch beeld dat Jeunet van Montmartre schetst. De Fransman gebruikt voor zijn opnamen geen orkest, maar bespeelt zelf meerdere instrumenten. Je hoort Tiersen onder andere op de piano, accordeon, klavecimbel, basgitaar en banjo. Voor La Dispute zet hij een wel heel bijzonder 'instrument' in, namelijk een fietswiel.

Maar het is het stuk Comptine d'un autre été: L'après-midi, vrij vertaalt: Kinderliedje van een andere zomermiddag, dat écht de harten steelt:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Negatieve impact'

Ondanks alle lof voor zijn iconische partituur, is de Franse componist niet onverdeeld gelukkig dat hij sindsdien onlosmakelijk verbonden is aan de soundtrack. In een gesprek met The Independent geeft hij aan dat hij achteraf gezien liever had bedankt voor de job. "Het had eerder een negatieve dan een positieve impact", vertelt hij. "De eerste keer dat ik de film zag, was in de bioscoop – ik wilde niet naar de première – en ik herinner me dat het heel persoonlijk en raar voelde. Als mij werd gevraagd om het nog een keer te doen, zou ik nu 'nee' zeggen."

Tiersen legt uit dat hij het componeren van muziek niet te serieus neemt. "Het is echt organisch en instinctief, en het past niet bij soundtracks als je werkt met een regisseur die dingen zegt als: 'Ik zou graag willen dat de muziek oranje is.' En andere van dat soort stomme dingen. Het maakt me gek."

Na Amelie werkt de componist aan de soundtrack van Good Bye, Lenin en Tabarly. Daarna is de koek op en wil hij niet langer werken voor de filmwereld. "Soundtracks voelen als een bedrijf", legt hij uit. "En er zit te veel geld in de filmwereld."

Comptine d'un autre été: L'après-midi in NPO Radio 2 Top 2000

Comptine d'un autre été: L'après-midi staat in 2018 voor het eerst in de NPO Radio 2 Top 2000. Benieuwd naar het stijgen en dalen van het nummer in de lijst? Check dan onze statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie