NPO Radio 2 Top 2000

U2 en Peter Gabriel gaven aanzetje tot het schrijven van The Goo Goo Dolls’ Iris

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. U2 en Peter Gabriel gaven aanzetje tot het schrijven van The Goo Goo Dolls’ Iris

Iris van The Goo Goo Dolls is een van de bekendste nummers voortgekomen uit de jaren negentig. Het bracht de Amerikaanse band wereldwijde roem en zorgde voor een kantelpunt in hun carrière. Maar de geboorte van het liefdesliedje gaf leadzanger John Rzeznik vooral veel verlichting in een voor hem donkere tijd.

Na in 1995 enige bekendheid te hebben opgebouwd met hun eerste hit Name hadden The Goo Goo Dolls het lastig. Andere nummers hadden geen succes en een echte doorbraak bleef uit. Desondanks bleven ze proberen. Dat geduld werd beloond toen Iris in 1998 verscheen als soundtrack voor de film City Of Angels.

Manische tijd

Rond de tijd dat Iris ontstond ging het niet goed met John Rzeznik. Hij had veel moeite met het schrijven van nummers en ondervond problemen in zijn privéleven. ‘’In 1997 voelde ik mij erg schizofreen. Mijn vrouw en ik waren net uit elkaar en ik had een andere dame ontmoet waar ik erg gëintresseerd in was. Het was een erg manische tijd waarin ik iets zocht waar ik mij aan vast kon houden’’, zei de zanger in een interview met Louder Sound in 2019. Daarnaast worstelde hij erg met zijn identiteit. Mede doordat Rzeznik moeite had met het maken van nieuwe muziek begon hij erg aan zijn talent te twijfelen, en voelde het succes van Name als geluk. ‘’Het voelde alsof ik de loterij had gewonnen en iedereen zei: ‘Wow, wat gaaf, win hem nog een keer!’’’

De ommekeer

Wat de zanger van The Goo Goo Dolls nog niet wist in de moeilijkere tijd, is dat alles zou veranderen toen hij gevraagd werd een lied te schrijven voor de soundtrack van City of Angels. De film, waarin Nicolas Cage de hoofdrol vervult, gaat over de liefde en de opofferingen die daar soms bij gepaard gaan. Rzeznik stond niet meteen te springen om het idee, maar toen hij erachter kwam dat grootheden als U2 en Peter Gabriel zouden meewerken, was de keuze snel gemaakt. City of Angels vond hij niet erg vermakelijk. Het verhaal dat Cage's karakter doormaakt in de film vormde wel een grote inspiratiebron. Zo speelt hij een engel die zijn eigen onsterfelijkheid op moet geven om te kunnen zijn met de vrouw waar hij van houdt. ‘’Dan denk ik: ‘Wat zou het fantastisch moeten zijn om zo van iemand te houden dat je dat op wil geven’’’, vertelde hij in een interview met SongFacts.

Een hemels geschenk

In tegenstelling tot alle andere nummers die Rzeznik heeft proberen te maken, verliep het schrijven van Iris verliep heel soepel. ‘’Meestal gaat het schrijven van iets nieuws gepaard met angst, twijfel en kritiek, maar met Iris ging het erg makkelijk’’, gaf de zanger aan datzelfde interview met Louder, Na het breken van snaren op zijn gitaar klooide hij wat met de overige die er nog wel op zaten, en ineens was daar zijn meesterwerk. ‘’Het nummer kwam er ineens uit en was als een cadeau uit de hemel’’. Iris heette nog geen Iris toen Rzeznik zijn geniale ingeving had, want de naam ontstond pas achteraf. ‘’Ik ben erg slecht in het geven van namen aan mijn nummers. Dat is altijd het laatste wat ik doe.’’ Tijdschrift LA Weekly gaf de zanger de doorslag in de benoeming. Daarin las hij dat singer-songwriter Iris DeMent kwam optreden. Haar voornaam vond hij zo mooi en leende zich perfect voor de toekomstige wereldhit, zo zei bassist Robbie Takac in een interview met Addicted to Noise.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Iris in de NPO Radio 2 Top 2000

Sinds 2009 staat Iris van The Goo Goo Dolls jaarlijks in de NPO Radio 2 Top 2000. Benieuwd naar het stijgen en dalen van een nummer in de lijst? Check hier onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie