NPO Radio 2 Top 2000

Chris Martin van Coldplay schreef Yellow in 10 minuten

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Chris Martin van Coldplay schreef Yellow in 10 minuten

Coldplay breekt door in 2000 en is sindsdien niet meer weg te denken uit de muziekwereld. Hun doorbraak? Hit Yellow, die in welgeteld 10 minuten geschreven is.

Britse band Coldplay ontstaat in 1996 in Londen. In 2000 brengen ze debuutalbum Parachutes uit, waar we onder andere Don’t Panic en Trouble van kennen. Op dit album staat ook Yellow: het nummer dat de grote doorbraak voor de band betekent.

Yellow pages

De mannen van Coldplay zijn voor opnames in de Rockfield Studios in Wales, dezelfde studio waar Queen in 1975 hun welbekende Bohemian Rhapsody opneemt. Producer Ken Nelson kijkt naar de met sterren gevulde nachtlucht en moedigt de band aan hetzelfde te doen. Niet veel later is de zin “look at the stars, look how they shine for you” geboren, en zo’n 10 minuten later heeft Chris Martin het volledige nummer op papier staan. De titel Yellow ontstaat nadat Martin niet de juiste woorden kan vinden, om zich heen kijkt en een telefoonboek ziet liggen – in het Engels de ‘Yellow pages’.

Dood of fantastisch

De productie van het nummer verloopt allesbehalve op rolletjes. De band wil het nummer analoog opnemen. “We probeerden het op een paar verschillende manieren, en met een paar verschillende opnames, en we waren nooit echt blij”, vertelt Nelson in een interview met Sound On Sound. Maar de problemen houden daar niet op. “Het was zo moeilijk om op te nemen”, vertelt drummer Will Champion aan MTV. “We hadden zoveel discussies over hoe snel het nummer moest zijn. Moeten we het versnellen? Moet het langzamer?” Het vergt een hoop versies tot de Yellow die we kennen ontstaat. “Je gaat door tot het uiteindelijk dood of fantastisch is”, vervolgt de drummer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verfrissend

Yellow komt uit in 2000, in een tijd waarin rap-rockartiesten als Limp Bizkit en Korn domineren. De band geeft aan in 2020 dat het nummer daarom waarschijnlijk zo populair was. “Ik denk, vooral toen we het nummer naar de Verenigde Staten brachten, dat het nummer iets heel anders was dan er op de radio gedraaid werd”, vertelt Champion aan inews. “Er was een hoop numetal zoals Limp Bizkit. Het was hele zware en masculiene muziek. Ik denk dat Yellow voor iets stond dat ondervertegenwoordigd werd.”

Plannen veranderd

In de videoclip van het nummer zien we een aaneengesloten shot van Martin die over het strand loopt. Aanvankelijk zou de hele band te zien zijn in de clip op een zonnig, druk strand. Omdat de moeder van Champion een aantal dagen voor de opnames overlijdt, maar de filmcrew al ingehuurd is, besluit Martin de opnames alleen te doen. De andere bandleden gaan naar de begrafenis toe. De mannen dragen Parachutes op aan de moeder van Champion. In 2020 deelt de band niet eerder vertoonde beelden van opnames van de clip op hun Instagram:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Coldplay in de NPO Radio 2 Top 2000

Coldplay is een van de hofleveranciers van de lijst der lijsten. In 2023 staan ze 24 keer in de lijst, met Fix You als hoogste notering op plek 5. Yellow staat op 56. Check hier meer statistieken rondom de NPO Radio 2 Top 2000.

Ster advertentie
Ster advertentie