R.E.M. neemt in 2008 in Mexico afscheid van het podium
In het dertigjarige bestaan van R.E.M. groeit de groep rond Michael Stipe uit tot een van de belangrijkste alternatieve rockbands ter wereld. In 2008, drie jaar voor het opheffen van de groep, toert R.E.M. voor het laatst.
Op 21 september 2011 laat zanger Michael Stipe via een schriftelijke verklaring op de website van de band weten dat R.E.M. ermee stopt. Daarbij benadrukt hij dat er geen conflict is tussen de bandleden. Stipe geeft hierbij de toelichting waarbij hij het stoppen vergelijkt met het verlaten van een feestje: “Je moet altijd weten wanneer je naar huis moet gaan.” Stipe benadrukt dat het nieuws geen impulsief besluit is: “Ik hoop dat onze fans realiseren dat dit geen makkelijke beslissing is geweest.”
De leden besluiten rond de opnames van het album Collapse Into Now uit 2011 dat het mooi geweest is. Gitarist Peter Buck legt in gesprek met Rolling Stone uit hoe dat ging: "We kwamen bij elkaar, en Michael zei: 'Jullie zullen hopelijk begrijpen dat ik een tijdje afstand wil nemen.' Toen zei ik: 'Wat dacht je van voor altijd?' Michael keek naar Mike [Mills, de bassist van R.E.M., red.] en zei: 'Dat klinkt goed.' Zo hebben we het besloten."
"Ik vind het mooi dat we afscheid hebben genomen zonder elkaar uit te schelden, zonder elkaar aan te klagen", vertelt Buck. "De band is uit elkaar gegaan, maar de leden zijn niet uit elkaar gegaan. We maken geen platen meer, en we toeren niet meer."
Laatste show voor een lange tijd
De laatste tour van R.E.M. vindt plaats in 2008, na het verschijnen van het veertiende album Accelerate. Tijdens die concertreeks staat de Amerikaanse groep op 2 juli 2008 in het Westerpark in Amsterdam. Op de setlist staan 27 tracks uit het R.E.M.-oeuvre, waaronder Losing My Religion, Drive, Orange Crush en The One I Love, voordat de band afsluit met Man on the Moon.
Het allerlaatste optreden van de tour vindt op 18 november 2008 plaats in Mexico-Stad. Stipe noemt het concert de “laatste show voor een lange tijd.” Buck beschrijft hoe het er achter de schermen aan toeging. "Ik zei: 'Dit is best verdrietig.' Michael zei: 'We gaan deze nummers waarschijnlijk nooit meer spelen', en ik zei: 'Je hebt waarschijnlijk gelijk.'"
Bekijk hieronder de toegift van deze laatste show:
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Incidentele reünie
De leden van R.E.M. houden zich tot nu toe aan hun belofte om niet meer te toeren, al staan ze na de show in Mexico-Stad nog twee keer met elkaar op het podium. In 2009 wordt er in Carnegie Hall een R.E.M. tribuutconcert georganiseerd, waarvan de opbrengst naar muzieklessen voor arme jongeren in New York gaat. Tijdens die show spelen artiesten als Calexico, Fink en Glen Hansard nummers uit het R.E.M.-oeuvre.
Wanneer Patti Smith aan het eind van de avond op het punt staat om te gaan spelen, komen R.E.M.-leden Michael Stipe, Peter Buck en Mike Mills onaangekondigd het podium op. De gelegenheidsband speelt E-Bow the Letter, het nummer uit 1996 waarop Smith de achtergrondzang verzorgde.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
In 2016 is er naar verluidt nog één optreden, op de zestigste verjaardag van voormalig R.E.M.-manager Bertis Downs. Op het feestje, dat plaatsvindt in het Franse Saint-Paul de Vence, spelen de leden een versie van Losing My Religion. Er zijn helaas geen beelden van het optreden.
R.E.M. in de NPO Radio 2 Top 2000
De Amerikaanse rockband staat in 2022 met negen noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000. De hoogste notering is Losing My Religion op plek 110.
Gerelateerd nieuws
Muzieknieuws
Al Green brengt gospel cover van R.E.M.’s Everybody Hurts uitNPO Radio 2 Top 2000
R.E.M's Nightswimming is nostalgie naar nachtelijk naaktzwemmenNieuws
Deze artiesten hoor je tijdens Vier De Liefde op NPO Radio 2NPO Radio 2 Top 2000
Het krachtige Everybody Hurts van R.E.M. heeft levens gered