NPO Radio 2 Top 2000

R.E.M's Nightswimming is nostalgie naar nachtelijk naaktzwemmen

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. R.E.M's Nightswimming is nostalgie naar nachtelijk naaktzwemmen

In 1992 brengt R.E.M. Automatic For The People uit, waar onder andere Nightswimming op staat: een nummer dat teruggrijpt naar jeugdherinneringen van de bandleden naar wilde avondjes naaktzwemmen.

Zanger Michael Stipe ontmoet gitarist Peter Buck in 1980 in een platenzaak in Athens, Georgia. De mannen studeren aan de University of Georgia en ontmoeten via een gemeenschappelijke vriendin medestudenten Bill Berry (drums) en Mike Mills (bassist). De band staat in de steigers. Na een aantal maanden jammen, uitproberen en repeteren, is R.E.M. geboren. De grote doorbraak volgt niet lang hierna, en voor de mannen het weten zijn ze wereldwijd bekend. In 1992 brengen ze een van hun, volgens fans, meest geliefde albums uit: Automatic For The People. Op dit album vinden we onder andere Everybody Hurts, Man On The Moon en Find The River, maar ook Nightswimming: een nummer over jeugdherinneringen dat druipt van nostalgie.

Stiekem zwemmen

In dit nummer blikken de mannen terug op warme jeugdherinneringen. Tijdens hun studententijd slopen ze geregeld stiekem iemands tuin in om te gaan naaktzwemmen. "We gingen 's nachts altijd zwemmen na rock-'n-roll shows in Athens", vertelt Stipe aan Melody Maker. "We gingen met z'n allen naar Pylon of The Method Actors, daarna propten we ons in een aantal auto's en gingen we zwemmen in een soort vijver. Ik denk dat het op privéterrein was, maar we kwamen eigenlijk nooit in de problemen. Het was allemaal heel onschuldig; we waren pas 19 of 20 jaar oud."

Quote

'Ik denk dat het op privéterrein was, maar we kwamen eigenlijk nooit in de problemen'

Af binnen no time

De tekst voor het nummer ligt al klaar voordat de mannen in 1991 Out Of Time uitbrengen. In de 'liner notes' van tweede verzamelalbum In Time schrijft Peter Buck over hoe het nummer tot stand komt: "De competitieve klootzakken die we waren, begonnen Mike en ik wat akkoorden en melodieën voor Michael te spelen." Mills had een pianoriedel klaarliggen dat hij voor Stipe speelde. "Hij luisterde een keer, knikte zijn hoofd dat hij het nog eens wilde horen, en de tweede keer zong hij de songtekst. Het was Nightswimming, precies de plaat zoals we hem een jaar later opnamen. Ik stond met stomheid geslagen in de hoek." Mills beaamt dit. "We vonden het geweldig en het gaf Michael een plek om te starten, en toen kwam hij erin met een geweldige set melodieën en tekst... Ik voegde het intro toe en het was af", vertelt hij aan NPR.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

R.E.M. in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staat de band negen keer in de lijst der lijsten. Hun hoogste notering is Losing My Religion op plek 124. Nightswimming staat op 651. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie