NPO Radio 2 Top 2000

The Weeknd bezingt zijn turbulente liefdesleven in Save Your Tears

foto: Still YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. The Weeknd bezingt zijn turbulente liefdesleven in Save Your Tears

In 2020 brengt The Weeknd na een reeks succestracks nog één single uit van zijn nieuwe album After Hours. Lees hieronder het verhaal achter Save Your Tears.

In aanloop naar de komst van zijn vierde studioalbum After Hours brengt de Canadese artiest Abel Tesfaye twee singles uit: de sterke binnenkomer Heartless en de wereldhit Blinding Lights. Kort na de release van het album gooit de zanger wederom hoge ogen met In Your Eyes, waarin hij opnieuw lijkt te verwijzen naar zijn tumultueuze relatie met model Bella Hadid.

Het voorjaar mag dan net aangebroken zijn, 2020 lijkt helemaal het jaar van The Weeknd. Zijn spiksplinternieuwe plaat wordt door critici al snel beschouwd als zijn beste werk tot dan toe en staat op meerdere 'beste albums van 2020'-lijstjes. Maar het After Hours-hoofdstuk is nog niet gesloten; 5 maanden na de release van de plaat, brengt de zanger opnieuw een van de tracks uit als single…

Save Your Tears

In Save Your Tears lijkt The Weeknd spijt te betuigen richting ex-vriendin Bella Hadid, wiens hart hij na een jarenlange knipperlichtrelatie definitief lijkt te hebben gebroken. De schuldgevoelens borrelen op na een aanvaring, die zich waarschijnlijk in de zomer voor de release van het nummer voordoet. In het eerste en tweede couplet van Save Your Tears bezingt de artiest de ontmoeting met zijn ex. Volgens verschillende media outlets zouden de twee elkaar zijn tegengekomen in de nachtclub Catch One na hun breuk in augustus 2019. Het model vertrekt slechts enkele minuten nadat The Weeknd arriveert.

Hadid lijkt niet langer geïnteresseerd in haar ex en weigert The Weeknd haar aandacht te schenken. De relatie loopt in eerste instantie al spaak in 2016, waarna Tesfaye zijn (liefdes)pijlen richt op Selena Gomez. Ook die relatie is geen lang leven beschoren. The Weeknd en Hadid verzoenen zich vervolgens, voordat ze eind 2019 weer uit elkaar gaan. In het derde couplet lijkt hij te verwijzen naar hun twee pogingen tot een relatie en zijn connectie met Gomez met de woorden: "I broke your heart like someone did to mine. And now you won't love me for a second time."

'Gevaar en absurditeit'

De clip die The Weeknd bij het nummer maakt, is een stuk minder luchtig dan de lyrics over zijn stukgelopen relaties. Plotselinge roem, middelenmisbruik en vrouwen vormen de inspiratie voor het vierde studioalbum van The Weeknd, waarin een nieuw alter ego centraal staat. Zijn After Hours-personage is de rode draad in de reeks videoclips die de zanger opneemt voor het album.

De videoclip van Save Your Tears vervolgt de griezelige transformatie van The Weeknd die in de andere clips wordt ingezet. Zijn fysieke verwondingen lijken te genezen met behulp van plastische chirurgie, maar zijn losgeslagen gedrag laat zien dat hij mentaal allesbehalve aan het helen is. In een interview met Variety vertelt hij dat dit verwijst naar de onrealistische schoonheidsidealen van Hollywood. "Het is een reflectie op de absurde cultuur van Hollywood-beroemdheden en mensen die zichzelf manipuleren om oppervlakkige redenen om te worden gevalideerd", vertelt hij. "We zien hoe de verhaallijn van 'The Character' een verhoogd niveau van gevaar en absurditeit bereikt naarmate zijn verhaal vordert."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Super (Bowl) liveoptreden:

The Weeknd speelt Save Your Tears live tijdens de Super Bowl van 2021 in Florida. In de video kun je zien hoe hij wordt bijgestaan ​​door een leger lookalikes met zaklampen en gezichtsbedekking - een look die is geïnspireerd door zowel de coronapandemie als zijn hit Can't Feel My Face. Check hier de live uitvoering van Save Your Tears vanaf 06.22 minuten:

Ster advertentie
Ster advertentie