NPO Radio 2 Top 2000

Dronkenschap, eenzaamheid en de 80’s inspireren The Weeknds Blinding Lights

foto: Still YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Dronkenschap, eenzaamheid en de 80’s inspireren The Weeknds Blinding Lights

Wie in 2020 de radio wel eens aan heeft gehad, is hoogstwaarschijnlijk in aanraking gekomen met The Weeknds recordbreker Blinding Lights. Maar waar werd de Canadese artiest eigenlijk door verblind? Je leest het hieronder.

4 jaar geleden brengt The Weeknd After Hours uit. Na het succes van singles als Starboy en I Feel It Coming is Abel Tesfaye 4 jaar na zijn debuutplaat in rap tempo uitgegroeid tot wereldster. Maar de Starboy moet wel een prijs betalen voor zijn nieuwe levensstijl. Nieuwgevonden roem, middelenmisbruik en vrouwen vormen de inspiratie voor dit vierde studioalbum, waarin zijn nieuwe alter ego centraal staat.

Verblind

"I'm blinded by the lights. No, I can't sleep until I feel your touch." Bezingt Tesfaye hier een verloren liefde? Wie de datinggeschiedenis van de zanger onder de loep neemt, zou zomaar tot de conclusie kunnen komen dat Blinding Lights een ode is aan Bella Hadid, met wie hij een jarenlange knipperlichtrelatie heeft. Hadid en The Weeknd gaan in november 2016 uit elkaar. De zanger is vervolgens 9 maanden samen met Selena Gomez voordat hij zich in 2019 herenigt met het model. En hij lijkt zich, zo blijkt uit de lyrics, ditmaal volledig aan haar te willen wijden: "Will never let you go this time." Overigens laat The Weeknd ook zijn fling met Gomez niet ongemoeid. De korte relatie zou de grondslag vormen voor de eerste single van After Hours, Heartless.

Als hij in zijn Esquire-coverinterview wordt gevraagd naar het verhaal, licht The Weeknd een tipje van de sluier op over de precieze betekenis van het nummer. "Blinding Lights gaat over hoe je 's nachts iemand wilt opzoeken en je bent dronken. En je rijdt naar deze persoon toe en je wordt gewoon verblind door straatverlichting", legt hij uit. "Maar niets kan je ervan weerhouden om die persoon op te zoeken, omdat je zo eenzaam bent. Ik wil rijden onder invloed nooit promoten, maar dat is de donkere ondertoon."

80's sound

Op zijn vierde studioalbum wil The Weeknd zijn liefde voor muziek uit de jaren 80 omvormen tot moderne popsongs. "GTA: Vice City opende echt mijn ogen voor veel muziek uit de jaren 80", vertelt hij tegen Billboard in 2021 over zijn voorliefde voor muziek uit de 80’s. "Ik heb altijd aan de [geluiden van de, red.] jaren 80 gesleuteld. Vroeger was het veel subtieler, maar ik heb er altijd al helemaal in willen duiken. En na 10 jaar denk ik dat ik het heb verdiend."

Op Blinding Lights zijn de 80's invloeden duidelijk terug te horen. Het succes van de track heeft Tesfaye naar eigen zeggen het vertrouwen gegeven om de laatste hand te leggen aan zijn volgende hoofdstuk, Dawn FM. "Ik begon met het schrijven van het [volgende] album tijdens de pandemie, die voelde alsof we ons allemaal in dit enge, onbekende gebied bevonden. En ik wilde muziek maken waarvan ik dacht dat het klonk als naar buiten gaan - ik was geobsedeerd door dat gevoel. Ik had gewoon het gevoel dat ik tot nu toe niet wist hoe ik dit album moest maken. Eerder zou het waarschijnlijk te ambitieus voor mij zijn."

Record

In 2023 werd bekend gemaakt dat Blinding Lights de best beluisterde track aller tijden is. Daarmee stoot The Weeknd Ed Sheeran van de troon. Diens hit Shape Of You stond jarenlang bovenaan. Inmiddels is Blinding Lights meer dan 4,3 miljard keer gestreamd. De bijbehorende videoclip, waarin The Weeknd met hoge snelheid over de snelweg scheurt, is nog eens 842 miljoen keer bekeken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Weeknd in de NPO Radio 2 Top 2000

The Weeknd staat in 2023 vijf keer in de NPO Radio 2 Top 2000. I Feel It Coming staat op plek 1693, gevolgd door Moth To A Flame op 1432, Starboy op 1369, Save You Tears staat op nummer 790 en Blinding Lights vind je terug op plek 195.

Ster advertentie
Ster advertentie