Bohemian Rhapsody voor 20e keer bovenaan NPO Radio 2 Top 2000
Queen bestijgt ook in de 25e editie van de NPO Radio 2 Top 2000 weer de troon. Bohemian Rhapsody is door de luisteraars opnieuw uitgeroepen tot de nummer 1 van de lijst. Daarmee is het de twintigste keer dat het door Freddie Mercury gecomponeerde nummer de Top 2000 aanvoert.
Tijdens de allereerste editie van de NPO Radio 2 Top 2000, waarbij er door middel van tweeduizend liedjes symbolisch afscheid werd genomen van het voorgaande millennium, stonden Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor en John Deacon al fier bovenaan met hun magnum opus. In diezelfde periode, in de laatste weken van 1999, verschijnt er een nieuwe versie van Under Pressure met David Bowie op cd-single, met het beroemde Bohemian Rhapsody als B-kant. Het nummer staat op het hoesje met dikke letters als ‘Song of the Millennium’ aangeduid. Ook tijdens de 25e editie van de jaarlijkse Top 2000 staat deze tijdloze klassieker weer op nummer 1 en zal de gongslag aan het eind van dit lied het oude jaar traditiegetrouw uitluiden.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Love Of My Life ook in de top 10
Niet alleen de klassieker Bohemian Rhapsody gooit hoge ogen in de NPO Radio 2 Top 2000, maar ook het even oude Love Of My Life. Vorig jaar kwam de ballad de top 10 binnen en in de 25e editie van de Top 2000 behoudt het zijn nummer 10-positie. Volgens Freddie Mercury gaat Love Of My Life over niemand in het bijzonder, al weten ingewijden wel beter: de tekst zou gaan over Mercury’s toenmalige vriendin Mary Austin. De relatie wordt in 1976 verbroken, wanneer Mercury uit de kast komt, maar de twee blijven elkaars zielsverwanten tot de zanger in 1991 overlijdt.
Geen refrein, geen single
Hoewel Bohemian Rhapsody zich inmiddels als onmiskenbare popklassieker heeft bewezen, had het niet veel gescheeld of we hadden het nummer misschien helemaal niet gekend. Queen zit in 1975 weken in de Rockfield Studio om de ingewikkelde zangpartijen op te nemen. Wanneer de hoge heren van Queens platenfirma EMI het eindresultaat horen, weten ze niet wat ze met het nummer aanmoeten: het duurt bijna zes minuten, heeft geen refrein en de titel komt niet eens in de songtekst voor. Freddie Mercury ziet het monnikenwerk dat hij en zijn collega's hebben verricht bijna in de obscuriteit verdwijnen.
’t Is een raar geval
Mercury geeft een cassettebandje met Bohemian Rhapsody aan zijn goede vriend Kenny Everett. Hij is indertijd een geliefde komiek en radio-dj. Everett weet de bazen van de BBC ervan te overtuigen Bohemian Rhapsody vaak te draaien, waardoor EMI besluit het lied op single uit te brengen. Die single bereikt eind 1975 de eerste plek in de Britse hitparade en vervolgens ook in Nederland, waar het pas de tweede hit is van Queen, na Killer Queen. Uiteindelijk wordt Bohemian Rhapsody begin 1976 in Nederland van de eerste plek verstoten door de carnavalskraker Willempie van André van Duin.
Eerdere nummer 1-noteringen
Vier van de vijf liedjes die de Top 2000 ooit hebben aangevoerd vinden we ook dit jaar in de top 10 terug. Naast Queens Bohemian Rhapsody (twintig keer op de eerste plek) zijn dat Hotel California van Eagles (nummer 1 in 2014 en 2020), Avond van Boudewijn de Groot (2005) en Rollercoaster van Danny Vera (2020). De enige voorgaande lijstaanvoerder die niet in de top 10 staat, is Imagine van John Lennon, dat in 2015 de meeste stemmen kreeg na de aanslagen in Parijs.